"Jamen, bliver baby ikke kvalt?" – Lise og Michael
Villys verden

“Jamen, bliver baby ikke kvalt?”

Efter jeg er blevet mor, har jeg bare opdaget, hvor total perfektionistiske mødre i vores kultur er. Det er jo nærmest lige før, man stræber efter et bestemt facit, når man får en lille baby. Jeg har haft sådan en lidt eksamensfølelse i maven, når jeg har skulle fortælle om vores valg og tilgang til det, at have en baby. Det er som om, at der kun er en rigtig og en forkert måde at gøre tingene på. For det hele skal helst være efter sundhedstyrrelsens anbefalinger, man skal helst have så meget ro som muligt og man skal sørme passe på hvad man gør og siger. Og det er ifht. alt.

Jeg har næsten ikke turde fortælle, at min baby har ligget i midten mellem mor og far, eller at jeg har ladet Villy smage min is, som var proppet med sukker. Jeg har dog gjort det alligevel, men jeg siger det ikke ligefrem som det første. For jeg ved hvordan mange i dag reagerer: “Jamen, ved du ikke at det kan føre til vuggedød?” eller “Er du klar over hvilke E-numre du propper i din søn?”. Eksemplerne er mange. Børn er bare et mega ømt emne. Og det er i og for sig også OK. Det er trods alt vores fremtid og vores små et og alt. Men som med så mange andre ting – så alt med måde, ikke?

Jeg har fået et par spørgsmål omkring, hvad vi har valgt at gøre med Villy og mad. I vores kultur er det jo rigtig populært med grød og mos. Sådan har det jo stort set altid været. Vi har dog alligevel valgt at gøre op med idéen om, at baby skal mades med ske. Vi lader Villy gøre det selv. Han er ved at være et halvt år gammel, og han har de seneste dage vist så ufattelig meget interesse for vores mad. Alt skal i munden. Også det, som ikke nødvendigvis kan spises. Så vi udnytter hans interesse, og kører det, som mange kalder BLW. En babystyret mad-tilvænning. Egentligt ville det være fede at sige: “Vi kører bare vores eget show”, men lige som alle andre, er vi da også påvirket af tanken om, om vi gør det rigtige. Og det er da rart at læne sig op af noget.

img_6518

Ifht. det er meget afslappede forhold til mad, hvor Villy spiser med ved bordet fra start, så får vi selvfølgelig nogle kommentarer på vejen. “Jamen, bliver baby ikke kvalt?”, “Tør i godt det?”. Søde kærlige kommentarer. Jeg vil bare minde jer om, at sundhedsstyrelsens anbefalinger trods alt kun er anbefalinger, og jeg synes det er så fedt, hvis man tør stå ved sine egne holdninger, og tør at gøre det, man selv synes er det rigtige. Om det så er grød, vælling i sutteflasken, BLW eller noget helt fjerde. Det er ski’ ligemeget!

Ja, og så har vi altså valgt ikke at give Villy grød og mos. Og det er ikke for at sidde her og sige at det er det rigtige. Nej, vi har valgt det fordi det passer til vores dreng og vores familie. Og så er det bare super nemt. Jeg var som alle andre mødre, der har stået i samme situation, død-frustreret over det her med “at vælge” og det kæmpe pres. I ved: “Barnet er ved at være 6 mdr, og fuuuck det betyder mad. Hvad skal vi proppe i ham? Hvad må man, og hvad må man ikke?“. Vi lånte et hav af bøger, og det forvirrede os endnu mere. Nå, men vi kender til BLW igennem Sofie, og det er vi trygge ved. For med det her BLW, eller Baby-led-weaning, så kan Villy få præcis det samme som os, og vi skal ikke stå og lave alt muligt andet ved siden ad. Det er dælme smart! Og så er vores lille-store baby så glad for at amme, at BLW(kombineret med egne tiltag) er ekstra perfekt! Typisk vil børn med mos og grød, cutte amningen hurtigere, da det mætter i sig selv. Med BLW vil de blive ved med at amme i længere tid. Det passer os rigtig fint, – især med alle de rejser, vi har de næste mange måneder.

Jeg fik et spørgsmål på instagram omkring vores overvejelser – især når det ikke er præcis som sundhedsstyrelsens anbefalinger. Jeg vil ikke sidde og prædike, men jeg har en rolig mavefornemmelse. Som mange andre kører vi ikke 100% BLW. Jeg tror ikke på, at man behøver at gøre noget hundrede procent. Vi tager den med ro, og gør som vi synes er rigtigt. Grundprincipperne ved BLW er, at baby spiser med ved bordet, spiser selv og får det samme som alle andre. Baby ammes stadig, og skal altid være mæt inden spisning. Jeg kan anbefale jer at læse bogen “Jeg kan godt selv – en introduktion til Baby.led-weaning”, hvor I kan læse meget mere om det hele. Og så et godt råd: Gå efter din egne mavefornemmelse, og sorter i alle de gode råd – brug kun dem, du selv synes, du kan bruge. :))

Nå, men altså nu ved I lidt om vores valg, og så var min opsang jo også lige for at minde alle, både mødre/fædre, bedsteforældre eller venner/veninder til folk med børn om, at tingene ikke nødvendigvis skal gøres på samme måde, for at de er rigtige. Der er så meget pres på forældres skulder, og hvis man dog bare lige kunne give plads til forskellighed, så ville det være dejligt befriende. PEACE, INTET ANDET END LOVE OG AMEN! // En lille mor // Lise

Læs også

18 Kommentarer

 • Reply
  Tine
  21. juni 2017 at 19:25

  Nice! Jeg er stor fan af den tilgang.
  Har selv en datter på 11 mdr som også får liv at styre det selv. Hun er altædende og stor og tyk ig dejlig.
  Vi har heller ikke sådan bevidst sagt “vi kører BLW!” Nej…. synes egentlig bare det gav mening at udnytte det der med at alt skal i munden til endnu en sanseoplevelse ved at det som så også kom i munden faktisk smagte af alt mulig dejligt.
  Så herhjemme er hvert måltid en fest og jeg kan godt love dig for jeg også oplever mange holdninger og folk der rynker på næsen! For ja – det sviner af helvedes til og fred nu være med det.

 • Reply
  Christina
  21. juni 2017 at 19:46

  Herhjemme har børnene også sovet i midten og spist efter blw, og det har folk virkelig også undret sig over. Tit har vi skulle forsvare vores valg, og det er pisse irriterende. Vi valgte at nr 2 barns fødsel skulle være en planlagt hjemmefødsel, og der synes folk vi var tossede

 • Reply
  Helena
  21. juni 2017 at 20:19

  Hej Lise,
  Godt indlæg. Jeg er helt enig i at det hele ikke er sort/hvidt, rigtig/forkert, at der er MANGE rigtige måder at gøre tingene på og at vi mødre generelt skal slappe af og passe vores egne børn og vaner. Men det med at trække perioden med primært amning i længere tid og sørge for at baby er mæt i modermælk før spisning, det kan godt være et problem. Babyer på 6 måneder har brug for mad for at dække deres behov for mikro- og makronæringsstofferne og få nok energi. Jeg håber I har det in mente og sørger for at han får tilstrækkeligt rigtig mad, og ikke primært mælk.

  • Reply
   Lise og Michael
   21. juni 2017 at 22:02

   Hejsa. Det har du ganske ret i 🙂 Fordi vi holder igen og kører primært amning lige nu, er fordi vi er i den spæde start. Han er jo knap 6 mdr, så vi har ikke så travlt. Jeg er helt med på at der er ting, han har behov for, og det skal han helt sikkert også nok få. Vi følger nogle gode guides, der har opskrifter og alt sådan noget, så man er sikker på, han stadig får, hvad han har brug for 🙂

 • Reply
  Kira
  21. juni 2017 at 20:24

  Lise din dejlige starut mama! Skønt indlæg. Hurra for sund fornuft, højt til loftet og masser mavefornemmelse!

 • Reply
  Dorthe
  21. juni 2017 at 20:57

  Hej Lise, hvor er forklædet på billedet fra, hvis I er glade for det? // Dorthe, der kørte skemad med storebror fra februar ’15, men som nu overvejer at køre BLW med lillebror fra 3. januar ’17 (som stadig ikke er startet op på fast føde, da jeg elsker at amme og synes det er så besværligt at skulle i gang med projekt fast føde frem for bare at knappe op og lægge til) 🙂

  • Reply
   Lise og Michael
   21. juni 2017 at 22:00

   Hejsa Dorthe, der kørte skemad med storebror fra februar ’15, men som nu overvejer at køre BLW med lillebror fra 3. januar ’17 (som stadig ikke er startet op på fast føde, da jeg elsker at amme og synes det er så besværligt at skulle i gang med projekt fast føde frem for bare at knappe op og lægge til) 😉 Hehe.

   Forklædet er fundet i genbrug. To ens styk, ser ikke ud til at være brugt. Jeg tror måske de er fra Ikea.

   // Kh Lise

  • Reply
   Lenette
   21. juni 2017 at 22:40

   Hejsa Dorthe 🙂 jeg har fundet er forklæde i Føtex til lige omkring de 100kr ☺️ Det virker til at være rigtig fint ☺️☺️

 • Reply
  U
  21. juni 2017 at 22:41

  Det der lise, det er jo sådan det skal være – man skal lære at stole på sin maveformmelse aom forældre. Og det kan bare være rigtig svært! Sejt! Så længe man ikke kører vegankost til børn el lign. og de får hvad de skal have er det da så fint at lade ham vejlede jer. Har selv en stor pige på 2 år som aldrig gad det der grød, så resultatet blev samme ordning som hos jer, bare lidt senere.
  Hun sover desuden stadig i forældreseng, hvilket vi får mange undrende blikke for. Men alle sover godt. Til gengæld undrer det mig når jeg hører folk fortælle hvordan de vandrer ml forældre og børneværelset utallige gange, for alligevel at vågne med at børnene inde i sengen om morgenen. Puha så hellere ha dem i sengen, hvor alle er trygge og veludhvilede. BTW sover lillebror på 3 mdr ved siden af mig as we speak, tryg, med egen dyne og i sikkerhedsafstand. Hvorfor ikke?? ;). Kram herfra

 • Reply
  U
  21. juni 2017 at 22:42

  Det der lise, det er jo sådan det skal være – man skal lære at stole på sin maveformmelse aom forældre. Og det kan bare være rigtig svært! Sejt! Så længe man ikke kører vegankost til børn el lign. og de får hvad de skal have er det da så fint at lade ham vejlede jer. Har selv en stor pige på 2 år som aldrig gad det der grød, så resultatet blev samme ordning som hos jer, bare lidt senere.
  Hun sover desuden stadig i forældreseng, hvilket vi får mange undrende blikke for. Men alle sover godt. Til gengæld undrer det mig når jeg hører folk fortælle hvordan de vandrer ml forældre og børneværelset utallige gange, for alligevel at vågne med at børnene inde i sengen om morgenen. Store børn hvor det stadig er en kamp. Puha så hellere ha dem i sengen, hvor alle er trygge og veludhvilede. BTW sover lillebror på 3 mdr ved siden af mig as we speak, tryg, med egen dyne og i sikkerhedsafstand. Hvorfor ikke?? ;). Kram herfra

 • Reply
  Thea Rask
  22. juni 2017 at 8:31

  Flere mødre som dig 👍🏻👍🏻👍🏻

 • Reply
  Signe Op.
  22. juni 2017 at 9:35

  Altså, nu er det så 15 år siden, jeg fik min første baby. Og 13 år siden den sidste. Jeg aner intet om den hellige børne-gral idag. Eller jo, lidt – for har da veninder med små børn, idet jeg fik mine tidligt.
  Jeg synes, det er aldeles fabelagtigt, når forældre gør dét, der føles rigtigt for dem og deres barn. Jeg havde da også en idé om, at mine børn kun skulle lege med økologisk, fransk træ-legetøj. Oh well, den idé holdt jo så ikke voldsomt længe! 😄
  Og må de ikke få vælling i sutteflaske mere? Efter en del problemer med at indtage nok føde, pga. svær sygdom efter fødslen, gik vores datter amok i mad efter nogle måneder hjemme. Hun var umulig at mætte. Efter sundhedsplejerskens råd fik hun så vælling. Konstant (Amningen var gået i koks). Jeg har da så nok heller ikke siden, set så tyk en baby. Hun havde, seriøst, ingen hals. Det var bare hoved og krop ud i ét! 😂
  Nå, men det blev en lidt rodet kommentar.. Ville egentlig bare heppe lidt fra sidelinien. Baby Villy ser SKØN ud! 😊 Der kan næppe herske tvivl om, at I gør det godt. Selvom man nogle gange gør noget, der ikke fungerer. Det følger med.
  P.s. Noget af det eneste, jeg er ret nazi med, er så vaccinationer. Dér håber jeg virkelig, I følger anbefalingerne. (Ja, jeg er sygeplejerske. Og ja, jeg har set nogle virkelig grimme ting!)

  • Reply
   Lise og Michael
   23. juni 2017 at 12:23

   Vi følger alle deres anbefalinger ifht. vaccinationer :)))) Og tak!! Du er skøn! <3

 • Reply
  Sofie
  22. juni 2017 at 9:58

  Fedt indlæg Lise!! Har selv en dreng på 10 uger, og specielt det med vuggedød er virkelig noget som kan få folks pis i kog! 😂 min dreng sover mere i vores seng end sin egen da jeg ligger med og ammer og vi begge falder i søvn imens! og folk er rimelig hys, er du ikke bange for at mase ham eller at han får det for varmt? nej det er jeg sådan set ikke, jo i starten var jeg pisse ræd pga. alles hys omkring det. meeen nu synes jeg bare det dejligt og vågne op ved siden af en som synes det en fest og ligge sammen med mor og far og hygge. 👌🏼🎉

 • Reply
  Nanna
  22. juni 2017 at 19:12

  Jeg har godt nok også haft det svært med at alle lige pludselig åbenbart har dertil at ytre sig om, hvad de synes om de valg man tager mht ens barn. Vi gør nemlig også mange ting “anderledes”. Så mener de at jeg snart skal stoppe med at amme, eller nu er hun da for gammel til at blive båret i vikle, og hvorfor kan hun ikke spise pænt endnu? Jeg synes det er hårdt! Og jeg øver mig virkelig i, ikke at være sådan overfor andre, selvom det kan være svært. Har nogle gange kommet med unødvendige kommentarer, måske skjult som et spørgsmål – måske blandt andet til dig? Men nu har jeg altså besluttet mig for, at mor og far ved bedst, og gode råd er kun gode når de bliver efterspurgt. Så må jeg bare lære at holde kaje.

  • Reply
   Lise og Michael
   23. juni 2017 at 12:21

   Ja, det er nemlig herreirriterende, selvom man ved folk mener det kærligt. Men, ja, hvis vi alle tænker som du gør nu, så vil det nok blive meget nemmere. Man skal nok blive spurgt til råds, hvis der virkelig er behov for det 🙂 <3

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.