Skid dog hul i det! Det er jo bare noget værre lort – Lise og Michael
Lises verden

Skid dog hul i det! Det er jo bare noget værre lort

Reklame for Lactocare

collage-4

Ja, okay.. Er I klar til en gang lorte-snak? For det er det ærlig talt. Det kommer nemlig til at handle om lort. Lort, lort, lort. 

Lad os lige starte med at bryde et tabu: “VI SKIDER ALLE!” Også hende den lækre tynde steg, eller fyren der blinkede til dig. Og nej, det er ikke charmerende og bestemt heller ikke lækkert. Men det er altså en kendsgerning at vi alle går på lokum.. Og skider. Nogle en gang om dagen, andre en gang hver anden, og så er der dem, hvor der lige går liiiidt længere. Ja, dem, som faktisk også er mig.

Jeg vil nemlig fortælle jer lidt om min lorte-situation. Og det bundærligt og bundklamt. Jeg har nemlig en af de der drille-maver. Sådan en mave der tænker “Nåå, skal vi ikke holde lidt ekstra inde på al det mad”. Mange meter tarme, der bare nægter at give slip på alt det (u)lækre. Hurra for tarme. Ja, det er jo en ting, vi faktisk synes, er rimelig klam, at tale om, men som jo faktisk gør et voldsomt stort og dygtigt stykke arbejde for vores krop. Når de ikke fungerer optimalt, så er det møghamrende irriterende.

Mine tarme er ikke altid samarbejdsvillige. Nogle dage knuselsker jeg mine tarmes arbejde, andre dage ønsker jeg mig et par nye. Ja, jeg tænker faktisk nogle gange: “Mon jeg var gladere hvis jeg kunne bestille et par nye på nettet?”. For jeg har forvirrede tarme. Og det har de været hele mit liv.

Jeg husker da jeg var barn. Ih hvor var det frygteligt at skulle slæbes op til doktormanden konstant, fordi Lise-8-år og hendes mor ikke kunne holde det ud længere. Alt for mange uheld og alt for mange mavesmerter. Sådan en evig kamp med min skam over ikke at fungere og frustration over at doktormanden ikke bare kunne kurere. Men doktormanden kunne ikke engang fortælle, hvorfor den var gal med lillepigens mave. Jeg lærte ret tidligt nogle lidt svære ord. Kronisk obstipation. Men hvorfor kunne de ikke finde ud af. Allergitest, børnepsykolog. Nja, intet virkede.

Og jeg voksede op, og jeg lærte min krop at kende. MEN jeg lærte også at min mave og mine tarme bare lever deres eget liv. Perioder er alt vel. Ingen forstoppelse, ingen mavekramper. Andre perioder: Fuld skrald på forstoppelsen. Min mave og hele min psyke har brug for en hel del kontrol og min mave følger også mit humør. Er jeg stresset, bliver mine planer lavet om lige pludseligt eller lignende, så ved jeg også jeg kommer til at betale med en gang forstoppelse og mavesmerter. Og alt det, er jo noget man ikke ser udefra.

Den her lortesnak er jo ikke MEGA nødvendig for mig at få ud. Det er ikke sådan at jeg vinder megameget på at fortælle jer – og hele verden om det – men jeg synes faktisk, at det er ganske fint at få lidt fokus på, at selvom man ser ganske normal ud udenpå, så kan man sagtens makke med nogle rigtig irriterende ting.. Inden i kroppen.

Og når det handler om vores fine tarme, så har vi bare en tendens til IKKE at snakke om det eller fortælle om det, fordi det er ufint, tabu og ulækkert. Og det tror jeg ikke er godt for os. . Jeg har i hvertfald som barn været vældig præget af det, og ked af alle mine udfordringer med maven. Det betød blandt andet at jeg ikke havde mod på at sove hos andre, jeg fik ofte hjemve og jeg var flov over mig selv.

SÅ HEY! Dont be shy, og gemmer du en af de såkaldte ‘ufine gener’, så tag dig mod til og få snakket om det. ( Måske ikke nødvendigvis med så stort et publikum, som jeg. Høhø)

Nu er jeg lige begyndt med mælkesyrebakterier, i håb om at det kan hjælpe med stabilisere min mave. Og hvis I døjer, så burde I gøre det samme. Det skader i hvertfald ikke, og der findes forskellige slags til forskellige typer maveproblemer! Jeg tager Lactocare Fiber 1-2 gange om dagen og så supplerer jeg med Lactocare Daily. Villy får også D-dråber fra Lactocare med mælkesyrebakterier i. Det hjælper hans mave og immunforsvar. Og nåå ja, når vi skal til Nicaragua så medbringer jeg Lactocare Travel.

collage-5

Tjek lige mine gode redigeringsevner! Det cool! Og der er en hel kasse med et halvt forbrug af d-dråber. Man skulle nødig gå ned på det skidt. Hahah. Tak til Lactocare for at sende os det!

Og har du spørgsmål eller lyst til at dele noget, så skriv endelig en kommentar. Det ville faktisk være ganske rart for mig og andre læsere, at høre om andres lortesituationer. Tabuer skal brydes, for så er jeg sikker på vi alle får det meget bedre! Det kurerer ikke en forstoppelse, men det sætter tingene i perspektiv!

Tak fordi du læste med <3 // Lise

 

FYI: Jeg har altid fået movicol. Og jeg har prøvet at leve efter lowfodmap, glutenfrit, laktosefrit, spist HUSK,  og alt det der. Har også forsøgt zoneterapi. Intet har virket her.

Læs også

22 Kommentarer

 • Reply
  Lotte
  6. september 2017 at 13:56

  Har præcis også sådan en mave. Nogen gange glider det hele fint og andre gange går det knap så godt.
  Jeg kender godt til lactocare men deres antal af stammer i mælkesyrebakterierne er ikke så stort som de er i andre. Jeg spiser probiotika Classic fra NDS. Der findes op til ti stammer i og lactocare har max 2-3.
  Men husk er også godt. Bare husk væske, ellers har det modsatte effekt.

 • Reply
  Camilla
  6. september 2017 at 14:09

  Prøv laktosefri kost. Jeg har også siden jeg var barn haft kronisk obstipation, og der har været stor forskel på min mave. Efter jeg har skiftet til laktosefri er der styr på det, hvilket virkelig er en lettelse!

 • Reply
  Camilla
  6. september 2017 at 14:10

  Prøv laktosefri kost. Jeg har også siden jeg var barn haft kronisk obstipation, og der har været stor forskel på min mave. Efter jeg har skiftet til laktosefri er der styr på det, hvilket virkelig er en lettelse!

 • Reply
  LJ
  6. september 2017 at 14:38

  Jeg er i den modsatte lorte ende.
  Der skal ingen ting til før jeg for diarré, min mave er så sart.. har dog fået konstateret laktose intolerence, men det tager tager ikke det hele. Men har også perioder med forstoppelse.. men mavesmerter, ja hu den klub vil jeg gerne være medlem af.

  Og tabu gruppen vil jeg også gerne være medlem af..
  “Hvorfor spiser du ikke is” ja så har jeg diarré i 2-3 dage…

 • Reply
  Line
  6. september 2017 at 15:31

  Du beskriver nærmest min barndom og min nuværende situation! Jeg har i et år fået movicol og er endelig stoppet med det igen, men de første 10 dage i smertehelvede.. nu går der fremad men min mave er langt fra som den burde.. skulle måske prøve lactocare og se hvilken effekt det har på mig. TAK fordi du deler og åbner tabuet, for det kan f****** være hårdt at leve med og skulle skjule.

 • Reply
  Mette
  6. september 2017 at 16:43

  Hej Lise.
  Super glad for dit oplæg. Er lige nu gravid og min mave er helt gået i stå, det er så smertefuldt. Kan man også tage det når man er gravid og havde du ligende symptomer. Husk virker ikke det har bare en kedelig effekt ved at få maven til at gå hurtigere men det gør stadig ondt at få ud.
  Lidt pinligt 😅 Men nu spørg jeg.

  • Reply
   Lise og Michael
   7. september 2017 at 6:41

   Spørg løs! Jeg ser intet pinligt i det. Jeg har levet med sådanne problemer siden børnehaven, og jeg har lært at man ikke må se på det som ‘pinligt’. Så bliver det skamfuldt og måske endda endnu værre! Du kan få en lactocare for gravide. Prøv tjek deres hjemmeside, eller gå på apoteket :)) Kh.

 • Reply
  Stine
  6. september 2017 at 17:08

  Kæreste Lise,
  Min mave er evigt utilregnelig, og jeg synes ikke engang at jeg kan regne ud hvornår den “skaber sig” mest.
  MEN nu har jeg fundet og blevet meget glad for Mælkebøtteekstrakt som smager helt forfærdeligt, men som virkelig har fået min mave helt i balance.
  Og så er det jo naturligt 😊

 • Reply
  Ida
  6. september 2017 at 17:18

  Hej søde Lise! Hvor er det fedt du deler det her! Jeg har akkurat samme problem som dig, så jeg kender det virkelig godt. Det er sygt svært, men også lidt grænseoverskridende at tale med andre om. Jeg kommer dog fra en familie med mave- tarmsygdomme, så her kender de godt til det hele. Jeg har prøvet alle de samme ting som dig, men uden bedring. Jeg har nu spist Magnesia i 11 uger (2 hver aften), og jeg kommer faktisk på toilet hver dag nu – too much information? Og ja jeg fører en lille dagbog, for er jo nødt til at se, om skidtet virker. Jeg er i hvert fald sluppet af med de der trælse mavekramper, men frygter lidt at de kommer igen, når jeg engang skal prøve at trappe ud af de her piller. Men i hvert fald tak fordi du deler det her. Jeg tror, at der er mange flere, som går med disse gener, end man lige tror – for ofte kan man jo ikke se det på personen.

 • Reply
  Signe
  6. september 2017 at 18:00

  Øv, hvor træls. Sejt at du skriver om det. Har aldrig været så slemt ramt som du, men stabilt er det ingenlunde. Især kan jeg genkende det omkring følelserne. Nogle tanker: måske skulle du gå i helsekosten efter mælkesyrebaktier. Dem man kan få på apoteket er ret endimensionelle. De indeholder slet ikke alle de slags bakterier der findes og heller ikke nok af dem. Du kan også overveje at spise og drikke mad med mælkesyrebakterier. Kefir, vandkefir, kombucha. Akupunktur sætter altid gang i maven for mig og sætter hele mit system mere i balance. Men det skal være en erfaren akupunktør. Sidste ting: yoga. Klassisk yoga (altså ikke noget med yoga i fitness center eller gymnastikforening) indeholder mange øvelser for de indre organer og øvelser decideret på tarmsystemet. God vind!

 • Reply
  Sarah
  6. september 2017 at 18:45

  Det er et helvede! Har samme problem og Intet virker, hverken movicol Eller laktulose (puh noget luft laktulose giver) . Nogle gange virker maven og andre ikke. tror vi er mange der lever med diagnosen – irritabel tyktarm. Fik st vide at der er et nyt middel, som er meget dyrt og ikke udskrives til almindelige dødlige, da jeg blev testet i hoved og r**.

 • Reply
  Camilla Sørensen
  6. september 2017 at 18:46

  Super godt skrevet! Det er sjovt at sådan et emne er tabo for mange😉 Jeg er selv en af der der lige som dig kæmper med de samme problemer som dig 😉 Jeg spiser mælkesyre tabletter fra matas, mest af alt fordi de er tyggetabletter, fordi jeg også her har problemer med at jeg ikke kan synke piller 😉

  Et andet godt råd, som har hjulpet mig, prøv at undgå hvidt brød, jeg kan ikke spise rundstykker om morgen og så en burger til aften, så har jeg fået for meget hvidt brød 😉 Bare lige et forslag, det er ikke sikkert det hjælper dig men det var da et forsøg hver 😉 Kæmpe kram til jer alle 3

 • Reply
  Camilla Sofia
  6. september 2017 at 19:14

  Har altid haft problemer med maven, en blandet landhandel af det hele som tit har resulterede i jeg bevimmede på toilettet og blev indlagt en gang men fik bare afvide de ik kunne gøre noget og så fik jeg også movicol men synes det var SÅ ulækkert at få ned så det droppede jeg. Det er et mega tabu emne som du selv skriver men det mærkelige er sku vi jo alle skider!😂 Jeg blev sp senere hen undersøgt for glutenintolerence men havde det “heldigvis” ikke men har fundet ud af jeg hsr irriteret tyktarm og det der virker for mig og mine tarme samt oppustet mave som om jeg ligner en i tredje måned (fået min selvtidlid helt i bund nogle gange) er at jeg en gang var med i mk bootcamp og der var det uden gluten, sukker og stivelse og det virker på min mave!😃 Kan ikke overholde det men har skåret ned på forbruget af det og det hjælper også☺️

 • Reply
  Camilla
  6. september 2017 at 19:17

  Det er som taget ud af mit liv det der!!!

 • Reply
  Julie
  6. september 2017 at 19:46

  Læs ‘Tarme med charme’. Fantastisk og sjov bog, der også sætter diverse tarmproblemer i perspektiv.

 • Reply
  Sandra
  6. september 2017 at 20:12

  Hold kæft hvor er det dejligt at læse og vide man ikke er den eneste der har det på samme måde. Mit er så lige omvendt og ikke med forstoppelse men diarré. Det holder mig rigtig meget tilbage og er tit bange for hvornår der vil komme et anfald. Så det er super dejligt at vide jeg ikke er den eneste. Tak for din ærlige fortælling 👌🏻

 • Reply
  Rasmus
  6. september 2017 at 20:15

  Hvor er det fedt at høre man ikke er alene om problemet! 🙈 Jeg døjer med præcis det samme og må tage movicol som smager noget så klamt, for at få maven til fungere! Det kunne være man skulle det samme som dig og se om det virker!
  Fedt du åbner op og emnet og tør sige det til SÅ mange mennesker! 💪🏻

 • Reply
  Josephine
  6. september 2017 at 21:50

  Det er bare virkelig en så ufed ting at gå med!
  Uden at det skal lyde forkert, så er det rart at vide at man ikke er alene om det 😉
  Jeg har selv haft problemer med mine mave i næsten hele mit liv, og inden for de sidste 5 år er det gradvist blevet værre og værre, selvfølgelig mener jeg fysisk, men det påvirker også en så meget psykisk, i hvert fald hos mig. Jeg har i mange år meldt fra , fra sociale arrangementer fordi jeg vidste at det ville blive for slemt for mig, og det har skabt problemer for mig i forskellige forhold. og hver gang har det føltes som et ‘nederlag’, jeg prøver stadig at finde en måde hvorpå jeg kan acceptere at sådan er jeg bare og at vi alle er forskellige.
  De ting jeg ved hjælper for mig er helt klart Mælkesyrebakterier morgen og aften, ro og stabilitet i hverdagen, yoga og så synes jeg at low fodmap diæten også har positiv effekt!

 • Reply
  Kathrine
  6. september 2017 at 22:28

  Tak for et dejligt og ærligt indlæg. Jeg er med dig. Helt og aldeles med dig. Det er knagme ikke sjovt at have mave- og tarmproblemer. Jeg er i fuldstændig samme situation, men har lige som dig, så vidt jeg læser, valgt at være ærlig og åben omkring det. Det gør alt lidt nemmere. 😊
  Hej fra en holdkammerat

 • Reply
  Sofie
  8. september 2017 at 12:58

  Jeg har colitis ulcerosa og ibs også. Spiste “professorens grønne grød” som morgenmad i en uge, og så var alt normalt 🙂 den har alt det, en sund tarm skal bruges, så på kort tid skulle den normalisere tarmsystemet. Bogen “tarme i topform” er genial til at få mere hverdags-viden om sine tarme og hvad man skal gøre for at få en sundere tarmflora (fx droppe mælk, kød, gluten osv). Han er læge, forsker så det er ikke noget hippie-pjat 🙂

 • Reply
  Rikke
  11. september 2017 at 3:36

  Her er det modsatte grøft , og er ved at blive sindssyg. Jeg var meget syg sidste år , og til sidst fandt de endelig ud af det var galdesten. De sidste måneder af min sygdom havde jeg voldsom diarré og fik derfor undersøgt tarmene med kikkert og taget biopsier , alt helt normalt. Da jeg så fik fjernet min galdeblære troede jeg at NU var det slut med diarré, men nej det er der endnu, Og oftest skal jeg på toilettet indenfor 10 minutter efter jeg har spist. Det er så hæmmende i mit l7v , har mistet lysten til at spise med andre eller udenfor mit eget hjem. Var blevet advaret om at der fed mad kunne give bøvl efter operationen , og at meget få oplever kronisk diarré, jeg er så åbenbart bare en af de få. Held er fandeme en by i Rusland for mig 😂

 • Reply
  Stine
  7. november 2017 at 22:44

  Super fedt indlæg! Er du blevet undersøgt for Morbus Crohn? Det lyder fuldstændig som min mor (som har det). Stress mm. Påvirker sygdommen og den er værre nogle tider end andre. Hun har haft det siden hun var 13, men de fandt først ud af hvad det var da hun var 43 😮 Jeg ville prøve at snakke med din læge om en undersøgelse hvis du altså ikke har fået det, for det er ikke så kendt en sygdom 🙂

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.