Er du ikke for ung til at være mor? – Lise og Michael
Lises verden

Er du ikke for ung til at være mor?

villys-navnefest-fotograf-jonas-svendsen-4

Jeg er en ung mor. Men det beskriver ikke min evne som mor. Det beskriver kun min alder. Men intet andet om mig.

I et samfund hvor uddannelse vægtes utrolig højt, så er det bare svært at bryde gennem og sige: “hey, for mig betyder familie og forøgelse mere”. For det er ikke “normalt”. I følge nogen. Men for mig er det det helt rigtige! For mig giver familie, kærlighed og BØRN mig lysten til at gøre ting. Jeg har ikke lyst til at vente, bare fordi gennemsnittet gør det. Jeg gider ikke 4-6 hårde år på skolebænken, før jeg endelig kan tage hul på familielivet. Det er ikke min drøm. Og så er jeg da mega ligeglade med hvad andre tænker. Eller det er jeg nu..

Jeg modtager løbende ret mange henvendelser fra andre unge kvinder, som inderligt går og drømmer om at stifte familie med sin bedre halvdel. Beskeder, så nærmest tigger om at jeg svarer på, hvornår det rigtige tidspunkt er. Jeg får aldrig svaret på beskederne, fordi det ikke er så komplekst. Men nu prøver jeg med et blogindæg i stedet. Jeg har nemlig selv stået i situationen. Jeg har meget tidligt haft et ønske om at få børn. Selvom det ikke samfundsmæssigt, sådan helt rigtigt, er accepteret at få børn tidligt. Så er det i hvertfald enten fordi det er en fejl, eller fordi det er blevet opdaget for sent. “Var det planlagt?” Øhhh.. Ja, mega meget! Totalt timet og tilrettelagt. Også selvom jeg kun var 22 år.

Jeg synes det er så vigtigt at følge ens lyst og mavefornemmelse. Droppe hvad andre siger. Hvis din kæreste og du er klar, så gør det! Skid hul i hvad andre siger. Jeg kan huske en dag, da jeg gik på gymnasiet. Vi var en pigeflok samlet efter skole, og vi sad og snakkede. En af pigerne kendte en efterskoleveninde, der var blevet gravid ved en fejl. Og der blev talt en del om hvor forfærdeligt det var. Selv sad jeg lidt gemt med en drøm om at få børn. Tidligt. Jeg havde da været kæreste med Michael i et par år. Min skrukhed var ret stor, men jeg havde sat mig selv et mål, og det var at i det mindste vente til efter gymnasiet. Men da jeg nævnte det for venindegruppen, så blev jeg faktisk mødt mest af forargelse. For de fleste kunne på ingen måde forestille sig at få børn før 10 år senere. I min vennegruppe følte jeg mig dengang lidt alene med det ønske. Men min drøm blev stadig ved med at være der!

I dag har jeg spurgt nogle af pigerne, i min venindegruppe, hvad de tænkte, da jeg fortalte jeg var gravid. Og de var rimelige enige: “”Var så glad på dine vegne ad du havde snakket meget om at få børn”,To be hornest, så ventede jeg på Villy skulle komme fra den da vi blev studenter” og “Det var overvældende, vildt, stort og så rigtigt for jer”. Så, når I spørger hvordan min omgangskreds tog det, så kan jeg kun sige, at de var godt forberedte. Hvis du selv går med en drøm om at få børn tidligt, så lad være med at skjule den. Du kan sagtens fortælle om det – for det er trods alt en stor ting. Og det gør det garanteret meget nemmere for din omgangskreds at forstå det, hvis de ved det er dit/jeres ønske. Jeg skrev lidt frem og tilbage med pigerne, og vi blev enige om, at hvis ens venner/veninder ikke reagerer positivt og ikke accepterer det, når du fortælle du er gravid, så er det ikke nogle mennesker der er værd at samle på. Jeg vidste at mine venner ville blive glade, men jeg vidste også at de godt kendte til det, der nu var blevet til vores, drøm om at få børn. Ja, og familien. De blev også vildt glade for at jeg var gravid. Sofie tudede – ligesom jeg gjorde de to gange hun fortalte mig det – endda som den første. Jeg har også sprugt min mor, om hun ville fortælle, hvad hun tækte: Jeg tænkte bare at det var skønt, og det var hvad du altid havde ønsket. Var da også nervøs over at alt det med flytningen ville stresse dig. Jeg har aldrig tænkt på om du var for ung, du var klar. Så tænkte jeg også at det var super fordi Sofie også skulle have Frode”

Men hvornår ved vi så om vi er klar? Det kan jeg ikke svare på. Men jeg tror I er klar, når du ikke længere er i tvivl om det. Eller, det kommer an på hvem du spørger. Michael plejer altid at sige, at han ikke var klar før den dag Villy blev født. For mit vedkommende, så var jeg klar ret tidligt. Men for os som par, var det helt afgørrende tidspunkt, da vi 1. havde oplevet de ting, vi gerne ville alene(vi snakkede det meget igennem), og 2. da vi ikke længere bekymrede os om, hvad vores omgangskreds ville sige.

Jeg synes det er så skideærgerligt, hvis der sidder nogle par og ønsker børn, men venter pga presset fra samfundet. Uddannelsen skal nok komme – og der er faktisk enormt mange gode ting ved at få børn imens man studerer. Så forfilan. Hvis I er klar – så få nogle børn! Det er skidehårdt, men også skidefedt! Du har meget mere energi til det når du er ung, din krop kan nemmere blive gravid og du får mange flere år som familie! I skal ikke tænke på, om jeres familie eller venner er klar til at I får børn. Hvis ikke de er det, så skal de nok blive det! Og desuden så er det ikke det, der betyder noget. Det er jo ikke dem, der skal have børn!  Og til jer, der sidder og skeptiske overfor unge forældre! SÅ STOP DET! Der findes både gode unge forældre og dårlige unge forældre. Lige som der også findes gode ældre forældre og dårlige forældre. Så DONT! blame unge par, som ønsker at få børn.

villys-navnefest-fotograf-jonas-svendsen-22

Og så skal I gå ud og lave nogle unger!  Det var vidst bare lige det for nu. Haha.. OK, jeg smutter! // Lise

Læs også

19 Kommentarer

 • Reply
  Millle
  26. oktober 2017 at 17:57

  Skide godt skrevet. Det er som om samfundet er delt op i to hold. Og hvor i landet man bor. Jeg kunne ik være mere enig. Faa saa de børn. Lad være med at tænke over. Hvad andre tænker. Du har kun et liv. Og det er dit.

 • Reply
  Olivia
  26. oktober 2017 at 18:02

  Hvor er det dejligt at høre om dette emne. Vi vil meget gerne have børn snart men vil gerne have nogle formelle ting i orden inden. Vi er enlig ligeglade med vores venners reaktioner, det er mere hans familie, de syntes man er ung selv i en alder af 30. Han er den yngste af deres børn og de “babyer” ham stadig. Vi har allerede ventet længe nok, ikke for vores skyld men andres. Nu må det snart være😍

 • Reply
  Tina
  26. oktober 2017 at 18:33

  Du rammer lige hovedet på sømmet.
  Vi har et utroligt pressende samfund, hurtig og så lang en uddannelse som muligt og så ellers ud at være lønslave.
  Desvæære venter mange med at få børn til de synes at de har uddannelse, godt job, hus, bil mv. og så er de nogen gange blevet for “gamle” til selv uden hjælp at få børn.
  Det er en stor skam, at vores samfund er så krævende og forventende.
  Hvorfor kan vi ikke bare tage tingene i et roligt tempo og skrue ned for forventningerne.
  Det har sin pris at få børn tidligt, der kan måske ikke blive penge nok til hus, bil, nye møbler, fint tøj, rejser og….
  Men hva så, det vigtigste må være lykke og velvære.
  Før i tiden omkring 50érne og 60érne fik kvinderne også børn omkring 20 års alderen, så måske vi skal gå lidt baglæns………
  Et smukt efterår til jer!

 • Reply
  Ida
  26. oktober 2017 at 18:44

  Skide fedt indlæg! Blev selv mor som 21 årig og har mødt fordomme omkring det at være ung og mor under uddannelse. Synes helt klart det er fordomme der skal VÆK!

 • Reply
  Kit
  26. oktober 2017 at 19:07

  Jeg var selv 22 år da jeg fik mit første barn. Det er fantastisk at være ung mor, jeg var en meget afslappet mor og ikke bange for at gøre noget forkert.
  Det er nu 22 år siden og det er fantastisk at jeg som mor stadig føler mig ung og jeg kan opleve en masse sammen med min datter og for mig selv. Så man skal være ligeglad med hvad andre tænker, hvis man har et stærkt ønske om at få barn tidlig så gør det! Det har intet med alder at gøre.

 • Reply
  Maria
  26. oktober 2017 at 19:30

  Hej. Jeg er selv 21 og det er min forlovede også. Vi har været sammen knap fem år og har begge uddannelse (dog skal jeg videre uddannes efter barsel) og eget hus, to biler og hund.
  Alligevel sidder jeg ofte med følelsen af, tror/synes folk vi er for unge til alle disse ting? Og nu er der kun 10 uger til lille mand kommer ud. Glæder mig helt vildt, men tanken om andre folks kommentare og tanker kan stadig fylde en gang i mellem😓

 • Reply
  D
  26. oktober 2017 at 19:31

  Det et virklig godt og vigtigt indlæg – og så rigtigt!
  Jeg sidder selv der, hvor jeg gerne vil have børn. Det har jeg egentligt gerne ville i et par år.. Jeg er lige blevet 22 – er på tredje år af en 5½-årig uddannelse..
  Og er med tiden blevet helt ligeglad med andres mening, mine veninder har hørt på det i et par år, min familie har regnet det ud (jeg har 7 skønne niecer og nevøer, der skal ikke gættes så meget når jeg er sammen med dem – det afsløre sig selv).
  Det der holder mig mest tilbage, er min bedre halvdel. Han er ikke klar, og skræmt. Det lidt hårdt (eller rettere, meget) – men også helt okay, sådan noget skal og kan ikke skyndes på (selvom jeg da prøver af og til 😉 😀 )
  Jeg synes det er fedt i følger også den af jeres drømme, og det kan man kun beundre!
  Kram 🙂

 • Reply
  Mette
  26. oktober 2017 at 19:42

  Spot on søde. Du/I er SUPER unge forældre. Jeg har fra første gang jeg mødte dig, følt at det blot var et spærgsmål om tid før I ville blive forældre. Ja og da du fortalte at Villy lå og puttede inde i den ellers flade mave, blev jeg bare såååå mega glad.
  Ja og bare se på sådan en gammel kvinde som mig, snart 40 og har børn på 9 og 11. Det har bestemt ikke altid en fordel og have fået børn sendt. Men det bedste råd er fra mig: Få børn når man selv føler sig klar. Ja og få børn fordi du gerne vil have børn og ikke af andre grunde, så har alder ingen betydning.

 • Reply
  Maria
  26. oktober 2017 at 20:04

  Børn skal komme når man føler sig klar… jeg har fået 3 stk… blev mor til den første midt i tyverne, nr 2 start 30erne og nr 3 start 40’erne … med samne mand😊 han var 22 da fik den første😊

 • Reply
  Mette
  26. oktober 2017 at 20:28

  Jeg skriver aldrig kommentar til blogindlæg, men det er jeg bare nødt til nu!
  Hvor er det dejligt at nogen sætte ord på! Jeg bliver så irreteret når nogen siger, hun er godt nok ung, de har godt nok været tidligt ude eller er de nu også klar til at blive forældre de er meget unge.. hvorfor skal ens alder være afgørende for hvornår man skal få børn? Man kan sagtens være en fantastisk mor (eller far) selv om man er ung, det e ikke ens alder der bestemmer hvordan man er som forældre. Jeg syntes bestem ikke at alder er afgørene for ens evne som forældre, sådan er samfundet bare blevet, og det er trist.
  Jeg har altid vidst at jeg skulle være ‘ung mor’, jeg har meget længe været klar til at skabe en familie men man er nærmes blevet unormal hvis man gerne vil have børn tideligt. Jeg er selv 22 og har prøvet at blive gravid i 1.5 år, der er så nogle omstændigheder, som gør at vi skal i behandling og have hjælp, men følger ikke at hverken læger eller omgangs tager mig alvorligt. Fordi jeg er så ung. Det er hårdt at følge at man ikke kan snakke med nogen om det, fordi man er bange om omverdens reaktion.

 • Reply
  Maria
  26. oktober 2017 at 21:46

  Hvor længe har i været sammen nu?😊

 • Reply
  Josephine
  26. oktober 2017 at 22:05

  Så sandt! Man skal få børn når man selv er klar, ikke når resten af verden synes man er klar. Jeg var selv 21 da jeg blev gravid med vores første barn og nu er jeg 26 og er lige blevet mor for anden gang her i september ❤ når min ældste søn fylder 18 er jeg 40, hvor fedt er det lige? 😄 jeg er en ung og frisk mor og jeg bliver en ung og frisk farmor engang, når vores sønner (forhåbentlig) selv får børn 😍 så er det meget muligt at det har taget mig længere tid at få min uddannelse, fordi jeg har holdt 2 x barsel i løbet af min tid på videregående uddannelse, men når jeg sidder om et par år og er uddannet, så er der ds fuldstændig ligegyldigt at kalenderen skriver 2020. Jeg har en dejlig familie, som jeg kommer til at få så mange gode år med ❤

 • Reply
  Maria
  26. oktober 2017 at 23:35

  Normalt skriver jeg aldrig kommentare til blogindlæg! Så dette er første gang! Og det er der en grund til ! Jeg er helt mundlam, rørt og stolt! Det er det bedste indlæg jeg har læst, fordi du netop fortæller det højt, som mange går og tænker inklusiv mig selv! Og jeg er 26 år nu??! Jeg har altid drømt om en familie og hvorfor så vente?

 • Reply
  Matilde
  27. oktober 2017 at 12:01

  Lise for pokker. Spot on!

 • Reply
  Emilie
  27. oktober 2017 at 13:43

  Super fedt indlæg altså! Det kunne jeg godt ha haft brug for at læse for 3 1/2 år siden da vi første gang begyndte at snakke om at få børn min kæreste og jeg 🙂 Hos os var det dog ikke andres meninger eller en usikkerhed der gjorde at vi valgte at vente, men at vores bank simpelthen sagde at med de lønninger vi ville få som nyuddannede (begge pædagoger) og hvis vi i fremtiden ville købe hus omkring Nordsjælland hvor vores familier bor, så skulle vi vente og købe hus så snart vi var færdige og INDEN vi fik børn for ellers ville vi ikke have råd! 😳 (Rådighedsbeløb osv.) Så nu står vi her, har haft hus og uddannelse et års tid og ja graviditeten lader desværre vente på sig. Sådan noget kan man desværre ikke forudsige, også selvom vi begge er i midt/slut 20’erne. Så jer unge derude der føler sig klar – kom igang med det samme! Du ved ikke om der går 1 måned eller 1 år 🙂

 • Reply
  MorPå24
  11. december 2017 at 17:13

  Super indlæg! Selvfølgelig er det okay at blive ung mor. Det gjorde jeg slev i år som 24årig. Og det fuldstændig planlagt bed til mindste detalje! DOG vil jeg lige indskyde at det at få børn ungt og tage en lang uddannelse ikke nødvendigvis er to ting der ikke kan forenes. Jeg mangler blot 1 år af min kandodatuddannelse på universitetet, men er stadig blevet mor ung. Så det er på ingen måde enten/eller! Bor en opfordring til andre der overveje at vente til efter uddannelse eller som tænker at SUen ikke rækker. Det gør den! Og vi har egentlig ikke sparet på noget herhjemme. Blot prioriteret. Så GØR det! Det bliver alligevel ikke nemmere jo ældre man er 😉 så ja, et slag for uni+baby.

 • Reply
  Ditte
  29. marts 2018 at 0:52

  Jeg er 30 år. Jeg har en god uddannelse (sygeplejerske) Jeg har min egen lejlighed, bil og er økonomisk uafhængig. Jeg har altså hele livet kørende for mig, i hvert fald udefra set.
  Jeg er og gør rigtig mange ting, og gør mig hver eneste dag umage for at være den bedste medarbejder, den bedste veninde, den bedste datter, den bedste søster osv. jeg formår!
  Men det eneste jeg er helt sikker på, at jeg er skabt til, er at være mor! Det gør ondt at jeg ikke er der i mit liv endnu!! Fordi jeg desværre ikke har fundet manden i mit liv. Og hvornår er man for gammel til at blive mor??
  I min verden handler det ikke om alder (udover rent biologisk, desværre)!!
  Vi har så mange normer og forestillinger at leve op til! Men jeg er ikke et eneste sekund i tvivl om, at en kvinde på 20 kan være en ligeså god mor, som jeg kan som 30 årig, og ældre som det jo tyder på. Jeg ville ønske vi kunne befri os fra vores egne, og andres forestilling om hvad der er “rigtigt” og “forkert”!! Jeg ville ønske at vi (jeg) var bedre til at lytte til hjertet og mavefornemmelsen, i stedet for skrækken for fordomme og normer!!

 • Reply
  Christine
  29. marts 2018 at 8:13

  Jeg har både prøvet at få barn under uddannelse (kandidatuddannelse) og da jeg var på arbejde. Jeg vil sige at da jeg var under uddannelse(jeg var 24 år) var der mere tid, ja jeg var presset i perioder, men havde en fast fridag med med pige og hun blev kun passet 25 timer pr. uge. Pengene var da ikke store, men min mand arbejdede. Det er også en stor fordel at man automatisk får 12 ekstra mdr. SU, som man kan fordele som det passer. Jeg skrev mit speciale mens jeg ventede mit nr.2 barn og havde job, så det kan lade sig gøre. Jer mener ikke man skal presses til at få børn tidligt, men hvis man er afskrækket af at være under uddannelse og få børn så er der altså flere fordele. Jeg tænker også at vi begynder at uddanne os flere år, så mange er ‘ældre’ får de er færdige og i job end før.

 • Reply
  Ulla Lynge Bergholdt.
  29. marts 2018 at 12:50

  Altså. . .
  Der var engang, hvor 20-22 var den alder kvinder fik deres børn i. Der var engang, hvor DET var normen. Der var engang, hvor der ikke var noget dumt program som “De unge mødre” der problematiserede og nedgjorde det at få børn lige præcis der, hvor fysikken er bedst udrustet til at være super fertil og bedst til at bære og føde et vidunder.
  Problemet med “ung mor” er samfundsskabt. Og nu forsøger samfundet og vores egoistiske kultur, at skubbe problemet over på den der er modige nok til at stå ved, at ville føje kroppens signaler, om at det er NU NU NU den æg er SÅ klar til at blive bombarderet med “svømmere” og NU de selvsamme æg, er bedst udrustet til at gøre et kvalificeret valg blandt de mange millioner af sædceller, så det gir super babyer. Levedygtige og stærke børn. Og med en mor, der kan magte moderskabet. Instinktivt. Smukt. Og uproblematisk. Stærkt og beundringsværdigt.
  Jeg fik min den første som 22 årig, for 32 år siden. Og da jeg var 32 fik jeg den sidste. Ind i mellem de to, Jonas 32 og Emmasofie 22, kom Anders 29, Rasmus 25 og Amanda 23.
  Fem stærke, smukke og fremfor alt ØNSKEDE babyer. Min datter på nu 22 har just givet livet til Måns. Ønskebarn og nøje planlagt. Og kæft hvor er de seje. Mor og far. Og Måns 💙 er intet mindre end fantastisk.
  Hvis man kan og er klar, så lav de babyer, uden at skele til hvad “de andre” tænker. For det er lige der, din krop er bedst til det største job, du nogensinde udsætter den for.
  Få nu de børn når I er unge og stærke.
  Så søde Lise. Og seje Michaels. Hatten af for Jer. Og se nu bare på Villy. Lækker og afbalanceret bette Gut.
  Kh Mormor/farmor/mor og Ulla 😘

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.