Min erfaring med ammestop – Lise og Michael
Lises verden

Min erfaring med ammestop

Kære Jer.

En del har efterspurgt tips og tricks angående Villys ammestop. Ja, for det hele endte lykkeligt og det er jeg så glad for. Ingen ammestoppiller, ingen gråd og ingen seje kampe. Eller jo, det er lidt løgn. Lad mig lige starte fra begyndelsen.

Ammebarn. Ja AMMEBARN, med stort faktisk. Det var lige netop hvad Villy var. Og en rigtig sulten en af slagsen, som værnede over si amning og elskede det. Dag og nat. Gerne med et tidsinterval på 2 timer – døgnet rundt. Næsten helt ind til 1 års alderen.

Og det havde jeg indfundet mig i. Friamning og alt det der. Det blev ligesom vane. Fik vi 3 timers søvn uden opvågning, blev vi lykkelige. Med tiden blev natamning bare vane. Vi havde prøvet at rykke ham på eget værelse, rykke mor på den anden side, give vand og alt det der, man får råd til. Intet virkede for os. Så det blev den lette løsning – at fortsætte amningen. Dag og nat. Sundhedsplejerske frarådede os det, men vi fortsatte.

Indtil jeg nåede til det punkt, hvor jeg tænkte “Nu orker jeg simpelthen ikke mere”. Det var lige efter vi kom hjem fra Nicaragua. Villy skulle passes en aften, men jeg blev ringet hjem pga en meget afhængig Villy. Det kan man jo ikke sige noget til efter så lang en rejse og så mange oplevelser. Men så blev jeg også indlagt igen. Og min krop orkede det simpelthen ikke mere. Jeg ville så gerne have lidt frihed og samtidig ro til bare at være mig. Men det behøvede ikke være fuldt ammestop. Bare om natten. (til at starte med, viste det sig)

Så Michael bakkede op om beslutningen og vi valgt at gå efter et råd jeg fik i en Facebookgruppe. Det skulle nemlig være overskueligt og skånsomt for alle mand. Det har vi tidligere erfaret er bedst. Så rådet lød således: “tag en time væk af gangen”. Jeg ser om jeg kan forklare præcis hvordan vi gjorde:

 • Den første nat aftalte vi at Villy ikke måtte amme mellem 00-01. Det betød at, in worst case, så skulle Michael kun forsøge at få ham til at sove/berolige ham/trøste ham i en time.
 • Dagen efter måtte han så ikke ammes mellem 00-02. Nu var det 2 timer der skulle udelukkes. Det betød også en lidt mere trist Villy, da han måske ikke havde ammet siden sen aften. Men for Michael MEGET mere overskueligt, fordi han havde et tidspunkt at gå efter.
 • Tredje dagen måtte han ikke ammes mellem 00-03. Så var vi oppe på 3 timer uden amning.
 • osv… osv… osv. Indtil man har fået vendt baby til ikke at blive ammet i nattetimerne.
 • OG : hvis man gerne vil stoppe amning helt, er dette også metoden. Så udelukker man bare time for time, til man er nået op på alle døgnets. Det vil jo så tage 24 dage. Skånsomt og nemt for mor, bryst, barn og far.

Hvis vi havde en dag hvor overskuddet var lille og vi ikke rigtig orkede at putte en ekstra time, så kørte vi bare gårsdagens udelukkelse. Altså hvis du ikke orker at udelukke fra 00-03, så udeluk kun fra 00-02. Vores erfaring er at mor og fars energi og overskud er den vigtigste i sådan en omskiftning.

BONUS!

Hvad vi ikke havde regnet med, var at Ville nu selv ville sige helt fra. Det gik således, at jeg nytårsaften havde besluttet mig for at drikke. Så jeg havde malket lidt ud til dagen efter, og efter Villy var puttet, så slap mama sig løs. Vi tænkte han nok ville være lidt småsur om morgen uden hans morgentår, og det var han ganske rigtigt. Jeg blev dog i sengen (villy var i stuen) det meste af formiddagen, så han lige kunne få morgenmad osv. Da jeg kommer ud, vil han rigtig gerne, men accepterer alligevel at han ikke må få. Han drikker modermælken fra gårsdagen med sugerør (han nægter flaske) og blev så igen glad. Da klokken var blevet så mange, at amning atter var OK, så ville jeg prøve at lægge ham til. Men den lille lort bed mig og kiggede op på mig mens han grinte. Det næste døgn prøvede jeg et par gange med samme udfald. Hvad pokker?  haha. Nå men det betød måske bare at vi skulle gribe chancen. Og det gjorde vi. Og han har ikke ammet lige siden! Det må man da kalde en gut med et nytårsfortsæt, haha!

Da vi havde en super ammeglad dreng, havde jeg virkelig frygtet den dag, JEG skulle stoppe amningen. Men nej, det blev nemt og smertefrit. Jeg har fået min frihed tilbage og far er kommet ENDNU mere ind i billedet siden. Det er så skønt.

Min egen teori er at det langsomme natammestop, har skubbet det hele lidt i den retning. Og den halv-kolde tyrker nytårsdag fik ham selv til at indse, at det ikke var noget han gad mere. Jeg ved ikke om I kan bruge min erfaring, men hvis I kan, så vil jeg mægtig gerne høre det.

 

Og så en kort evaluering: AMNING ER DET FEDESTE. Og hårdeste. Men tilknytningen er enorm og jeg vil til en hver tid sige det har været kampen(e) værd. 3 brystbetændelser, vågne nattetimer og 15 kg mindre mig vil STADIG råde jer alle til at kæmpe lidt ekstra for amning. For mig var det det værd! Tjek også lige billederne herunder <3

Alt for nu! Tak fordi I læste med! Har I sprøgsmål eller andet, så skriv herunder! // Lise

pb180471 17663261_1877342552481488_2679551601152098304_n26613981_10214974393257112_44182124_o 18818209_10213040122701557_746796932_o

Læs også

19 Kommentarer

 • Reply
  Katrine
  17. januar 2018 at 19:31

  Hej Lise.
  Åh dit indlæg kommer som sendt fra himlen! Vi skal igang med ammestop og nej hvor jeg frygter det. Har en dreng der er ualmindelig glad for babsen og bliver desværre også puttet med babs. Hvordan er jeres putterutiner?
  Vi har så småt prøvet, men hver gang vi ligger ham i sengen vender han sig og rejser sig op med det samme.. og så har overskuddet og tålmodigheden bare ikke lige været der. 🙄
  Men nu skal det være!

  • Reply
   Lise og Michael
   17. januar 2018 at 21:08

   Før ammestop så puttede jeg Villy omkring 20 med mælk. Det gik forholdsvist nemt. Dog med lidt kamp. Op og sidde. Rulle rundt. Skrige lidt. Men til sidst dejsede han omkuld med babsen i munden.
   Nu: Farmand putter. De synger en sang, læser en bog og putter. Det tager som regel mellem 30-50 min. Svært at sige fordi farmand også altid falder i søvn. Det går hurtigst med far og indtil min mælk er helt væk, så gør vi det sådan.

 • Reply
  Sofie
  17. januar 2018 at 19:36

  Dejligt at læse, at det virkede! Min datter er fire dage ældre end Villy, og jeg ammer hende stadig, også om natten. Hun er også meget amme-glad, og det giver hende en enorm tryghed. Vi har også planlagt stop med natamningen om en uges tid, og jeg vil helt sikkert overveje denne metode, hvis en kold tyrker bliver for hårdt for alle mand 🙂 Så mange tak for at dele!

  • Reply
   Lise og Michael
   17. januar 2018 at 21:06

   Det var så lidt! Håber i får et stille og roligt natammestop. Er heller ikke fan af kold tyrker, så håber det virker for jer!

 • Reply
  Mette
  17. januar 2018 at 19:48

  Hej Lise. Super fedt at du skriver om ammestop! Det lyder som en super god måde i har gjort det på. Jeg har selv en lille ammeglad gut på 6 mrd, hvor vi vil prøve at se om vi kan stoppe natteamningen. Tror jeg vil prøve fin metode 😊 har dog lige et spørgsmål. Når du siger i startede fra kl 00

 • Reply
  Mette
  17. januar 2018 at 19:49

  Hej Lise.
  Super fedt at du skriver om ammestop! Det lyder som en super god måde i har gjort det på. Jeg har selv en lille ammeglad gut på 6 mrd, hvor vi vil prøve at se om vi kan stoppe natteamningen. Tror jeg vil prøve fin metode 😊 har dog lige et spørgsmål. Når du siger i startede fra kl 00 og så lagde en time til, hvornår fik han så sidste gang inden da?
  Tak for en fedt blog og fordi du altid er så bund ærlig ❤
  Vh Mette

  • Reply
   Lise og Michael
   17. januar 2018 at 21:05

   Hejsa. TAk <3
   Ja, det var forskelligt. Som regel fik han en aftentår ved puttetid. Og hvis han så vågnede inden 00 så fik han også der. Han måtte amme så ofte han ville indtil de timer man udelukker. 🙂

 • Reply
  Trine
  17. januar 2018 at 20:03

  Hej Lise😊 Tak for et super indlæg. Jeg er selv mor til en sulten dreng på lige over 1 år og jeg valker lidt mellem det her med at forsætte amningen eller stoppe. Min dreng Storm har været en del syg hele december og var (Måske klart nok) ret vild med at blive ammet og have den tætte kontakt med mig.
  MEN jeg kan så godt følge din trang til lidt frihed og “at have sin egen krop”-agtig. Især nattetimerne er slemme for Storm går i vuggestue, så det giver sig selv med dagtimerne. Der er det kun ind i mellem seneftermiddag😊
  Men om natten – jeg mener; Wauw! Ind i mellem er jeg bare for træt og mangler søvn fordi han har haft en hård nat.
  Jeg læste din instastory(??) Om det med at fjerne en time hver nat og måske er jeg mega tungnem, men… Jeg er ikke helt med😣
  Altså fx den første nat, hvor man fjerner én time – det prøvede jeg en dag. Storm vågnede omkring kl. 23 og jeg havde besluttet, at han først måtte ammes efter kl. 00, hvilket resulterede i, at jeg rendte rundt vuggende med ham på armen i stuen og sluttede af på sofaen kl. 00.15, ammende og så faldt Storm i søvn og sov et par timer… Er det sådan det skal forstås? Altså at man lidt “udsætter” deres søgen efter at blive ammet? Eller??😣🙈😊
  Måske kan du skære den sådan heeeelt ud for mig…

  Mit mål er, at Storm kan blive lagt til at sove og sove hele natten/blive trøstet og sove videre af far/ikke ammes mere inden midt marts, hvor jeg er inviteret til en tøse-fødseladag med drinks og hygge😁

  Undskyld mit længe spørgsmål og tak for din hjælp,
  Mvh Trine

  • Reply
   Lise og Michael
   17. januar 2018 at 21:04

   Hejsa Trine. Du har forstået det rigtig nok, tror jeg. Det smarte ved denne metode er at du udelukker en time om dagen og man på den måde får barnet vænnet sig af med vanen af at vågne. Det første lange stykke tid vågnede Villy stadig, men han lærte at han ikke behøvede brystet for at sove igen. Det var blevet total vane. Og for mig var det her en nem måde at bryde vanen på, uden alt for meget skrig. Bevares. Der blev da skreget efter babs, men her var det vigtigt far tog over. Hvis jeg havde ham, var det umuligt. Så kunne jeg lige så godt amme ham. 🙂

 • Reply
  Astrid
  17. januar 2018 at 20:36

  Hej
  Jeg ammede ca 6 mdr, men ikke fuldt ud. Det stoppede selv. Men den lille gut på snart 8 mdr kører stadig samme stil, bare med flasken! Sover Villy længere tid om natten nu? Jeg pønser lidt på om vi kan prøve det samme i håb om at få mere end 3 timers søvn i streg. 😁

  • Reply
   Lise og Michael
   17. januar 2018 at 21:02

   Hejsa. Villy sover en gang i mellem igennem nu! Ellers vågner han måske 1-2 gange og får sin sut. Men det er KÆMPE forskel fra før, hvor det kunne være 5 gange. Og han har aldrig sovet i gennem før ammestop.

 • Reply
  Sanne
  17. januar 2018 at 21:40

  Hej Lise😊 et helt igennem fantastisk opslag. Det er noget jeg vil prøve når vi kommer dertil hvor vores søn skal stop med at blive ammet. Vi har en søn på 5 måneder og jeg ammer fuldt ud, jeg har desværre ikke rigtig tabt mig efter fødslen, jo væsken i kroppen er forsvundet men så ellers er det kun 1-2 kg jeg har tabt mig. Har du nogle forslag til hvad jeg kan gøre for at tabe nogle af de her kg jeg har taget på i graviditeten? 😊Mvh Sanne

 • Reply
  Rikke
  17. januar 2018 at 21:52

  Hej Lise. Det var da et indlæg, der kom som sendt fra himlen. Vi skal til det samme om ikke så længe pga jeg desværre skal starte på arbejde, som kræver nattevagter. Har et lille spørgsmål: I de timer han ikke måtte få brystet, græd han i dem eller kunne I trøste på anden vis? Min datter er nemlig meget afhængig og jeg frygter alle timer, bliver med gråd 😕

 • Reply
  Mia Maia
  18. januar 2018 at 21:50

  Vil du fortælle lidt mere om hvordan nætterne gik undervejs? Altså var der meget gråd og hvornår blev det bedre? Hvor hurtigt vendede han sig til det og hvor hurtigt blev natte søvnen bedre?
  Jeg prøver at mentalt forberede mig😅

 • Reply
  Charlotte
  2. februar 2018 at 17:47

  Hej Lise. Har lige fået anbefalet din blog – og dette indlæg. Min datter er 11 måneder om et par dage, og vi ammer stadig på livet løs efter kl 19 og indtil vi står op. Moren er ved at godt træt af det. Vi har prøvet at fravænne hende natamning, som gik fuldstændig forfærdeligt.. derfor er dette indlæg skønt at læse. Jeg vil prøve det! Jeg har dog også den udfordring, at hun ikke bruger sut.. det har nok også været en årsag til, at vi er kommet lidt ud på et sidespor om natten.. jeg vil bare gerne have søvn, så overgiver mig for nemt. Men denne metode lyder meget mere overskuelig! Tak for tippet!

  • Reply
   Lise og Michael
   4. februar 2018 at 10:31

   Det var så lidt! Held og lykke 🙂 Det skal nok lykkedes før eller siden!

 • Reply
  Thea
  9. februar 2018 at 22:40

  Hvad er grunden til at det er fra kl 00 i startede ammestoppet? Bare tilfældigt sat eller?

  Hvad hvis ikke det virker på 7. Dagen, hvir man har holdt ud som metoden anbefaler?

  Hvordan foreløb timerne for michael og baby? Hvad gjorde han for at trøste?

  • Reply
   Lise og Michael
   13. februar 2018 at 19:16

   Du skal prøve mere end 7 dage. Det tog en måned for os 🙂 Timerne, hvor Villy var ked af det, forsøgte Michael at trøste ved at kramme, putte og se videoer på youtube 😉

 • Reply
  Louise
  17. november 2019 at 12:21

  Hej Lise.
  Min dreng er 19 mdr. Og bliver hjemmepasset af mig. Tænk at være så heldig. Nå men jeg er stortaler for amning, så længe det fungerer for alle involverede. 😂 Vi har i lidt over et halvt år kun putte ammet og det har fungeret fantastisk. Drengen falder ikke i søvn uden en babs i munden. 😂 Sagen er den at de sidste par uger har været hæslige. Han vågner omkring kl. 01 om natten og er efter det vågen on and off konstant…. Og han forventer babsen for at falde til ro. Dette giver os begge urolige nætter med stort set ingen søvn og derfor er jeg begyndt at tænke på et ammestop. Øv. Hvor er jeg ked over det, men siden det nu ikke fungerer optimalt for os alle så bør jeg vel handle. Jeg har læst din metode og finder den intersant og en kende mere spiselig end det med en total kold tyrker, man ved jo hvordan ens barn vil reagere og ved også at jeg vil føle mig som en afvisende mor mens gråden og hans behov trykker på.
  Men ender man ikke bare med at lære barnet at babsen skal nok komme til den der venter. Giver sig. Giver efter i barnets tankegang. Ved ikke om det giver mening?
  Vh. Louise.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.