• Type:
  • Genre:
  • Varighed:
  • Average Rating:

Bange for natten // Nybagte forældre

Kan vi udskyde natten? Bare en dags tid eller to. Jeg vil ikke. Mine tæer krummer sig sammen. Jeg får det faktisk dårligt. En slags stresskvalme når jeg tænker på nat.

Sådan havde jeg de første mange uger, ja nok nærmere måneder af Villys liv. Og jeg vil dele det med jer. Jeg ved ikke om jeg er den eneste der har haft det sådan her, men jeg tror det ikke. Hvis jeg er, så er der ikke noget at gøre ved det. For jeg kan ikke benægte følelserne. Men jeg vil dele dele dem herinde med jer, for hvis der sidder en der ude og oplever det samme, så skal du vide du ikke er alene. Og det går over. Det er en fase. Som måske er lang – måske er kort. Det ved ingen. 

Hver eneste aften inden sengetid, voksede sig en større og større klump i maven ved tanken om at skulle ligge sig ind ved siden ad den der søde kære baby, som vi sammen havde skabt. 

At lægge dig ind til barnet mens det sover er skønt. Det e berigende, roligt og så fantastisk. Jeg elsker samsovning når det fungerer. 

Og bevares, det gjorde det for os. Ellers ville vi ikke stadig gøre det. Det gjorde hele situationen lidt lettere at have baby ved sig når den vågnede hver-hveranden time og skulle ammes.

Men frygten for natten, den uafbrudte søvn og hvad den gjorde ved mit hovede i nattetimerne voksede. Det var om natten svært for mig at håndtere mine følelser. De nætter han ikke faldt i søvn igen, hvor man skulle stå med ondt i alle led og muskler og vugge ham i søvne(thank god vi fik slyngevuggen efter et par måneder!).

Og de hårde ord og onde øjne man fik sendt til hinanden, Michael og jeg. “Jeg tager ham!”, “så tager du ham!”, “du skal ikke gøre sådan”, “tak, så er det jo fuldstændig spild af tid at jeg har gjordt sådan…” jeg kan ikke mere”. “Gå ind og sov i stuen!”, “jeg går ind og sover i stuen”… tårer trillende ned af kinderne, mens baby ligger taknemmeligt i de ømme arme, på den trætte krop. En vigtig regel hos os er: “Det du siger om natten gælder ikke om dagen”, og det er altså ret fint at huske på med alle de ting man får sagt i afmagt.

Nætterne var bare ulideligt hårde i starten. Vi fandt ud af hvor meget vores personligheder ændrede sig med afbrudt søvn. Vi var virkelig heldige hvis vi fik 2 timers sammenhængende søvn. Nattens timer sneglede sig afsted. Op med telefonen. Klokken er kun 00.00… 1.50, 2.30, 3.50, 5.00, 6.10….. Det var hårdt! Når det var værst, barnet skreg, magtesløshed, kunne tanker, som enhver mor ville være flov over, komme op. Tanker som aldrig blev til handling. Frustrationer, som førte til tanker som: “hvis du ikke snart stopper så kaster jeg dig ud af døren” “arghhhh, stop så barn!”.

Men hvad vi oplevede gang på gang var, at når klokken slog 8, Villy vågnede, og tiden var til at stå op, så var det som om natten var forsvundet. Glemt og gemt bag sig. En ny dag kunne starte og energien kom ud fra det blå. Så havde man atter 12 timer til at nyde dagen indtil frygten for den næste nat atter opstod.

Som månederne gik, vendte vi os begge til rytmen, vi fik slyngevuggen som aflastede vores ømme skuldre og amningen fungerede godt, så jeg bare gjorde det i søvne. Omkring 4-6 måneders alderen kørte det hele bare på skinner, og selvom amningen stadig var hyppig, så var alting bare lettere. 

Og hvorfor kom jeg så til at tænke på alt det her? Og hvorfor nu klokke. 2.30 om natten? Jo, det gør jeg fordi – som i nok har set på Instagram – er vi inde i en helvedsperiode. Vi kører på 5 døgn uden nattesøvn. En jetlag som sendt fra helvede. En 1,5 årig der ikke kan få vendt døgnet og et par forældre der derfor heller ikke får det vendt. 

Det betyder at jeg i dag fandt mig selv i præcis samme situation som for over 1 år siden. Frygt for natten det meste af dagen. Villy er de sidste par dage blevet puttet mellem 20-22. Vi er hoppet i seng omkring 23. Et splitsekund inden jeg selv faldt i søvn efter 1 times kamp med øjenlåget, vågner Villy i gråd. Og mor bryder sammen. Afmagt, søvnunderskud, energiforladt og ængstelighed. Præcis samme mønster som de sidste 5 dage, og man ved bare drengen nu vil være vågen til 4, og så tør mor igen ikke lægge sig til at sove. I frygt for afbrudt søvn, vil mine øjenlåg ikke tvinges i. Selv ikke efter tre meditationer (ja, jeg har prøvet lidt af hvert).

Nu har jeg sat vækkeuret til 8.00, og bare tanken om at jeg kun får et par timers søvn, gør mig ked af det.

Farmand er ude og gå med Villy, han får sikkert endnu mindre søvn i nat. Men hold nu op hvor klarer han det sejt. Jeg forstår ikke hvor har får den energi fra. Den energi jeg ikke har nu, den viser han 100%. Derfor elsker jeg ham og er så glad for han tager over! Ligesom da Villy var nyfødt og jeg ikke kunne klare mere.

Vi er altså et godt makkerpar der formår at tage over for hinanden. Når Michael bliver frustreret og skælder Villy ud, er jeg den der siger “Michael, prøv lige tage det roligt. Han kan ikke gøre for det. Slap lige af”. Så får Michael en pause og jeg finder lidt kys og kram frem til Villy. Og omvendt når jeg ikke har overskud til Villy. Det er virkelig gode egenskaber at have i et forhold, og det sætter jeg stor pris på!

Jeg har sat mit vækkeur til mega tidligt, hvilket betyder at det nok er en god idé at prøve at sove. Har fået lettet hjertet og måske giver det mig ro til at sove. Jeg ved jo også godt at det her jetlag blot er en fase, ligesom dengang Villy var helt lille, og søvn skal nok komme retur til os. Vi overlever og glæder os til at vi er på den anden side, så vi rent faktisk kan begynde at tænke glade tanker om vores dejlige rejse til USA.

Tak fordi du læste med – og fortæl mig om din oplevelse med afbrudt søvn? Hvordan tackler du det?

// Lise

Del:

Seneste indlæg

Halloween 2022 og en masse inspo!

Så er det endelig halloween igen! Villys favorit højtid – lige efter julen, selvfølgelig. Jeg har selv haft lidt svært ved at omfavne halloween i starten.

Sommerhustegninger

Hej fra Skovhegnet. Hold nu fast, hvor er vi blevet væltet omkuld efter vores offentliggørelse af “projekt sommerhus”. Det er simpelthen så herligt der har

Vores fremtidsdrømme

Det er ikke nogen hemmelighed, at vores hverdag er ret defineret af Michaels sygdom. For godt et år siden kom Michael til skade og har

Scroll to top

Du skal være medlem for at se denne video

Vi ville elske at have dig med i vores fællesskab! Klik på knappen nedenfor og bliv medlem på under ét minut!