Torsdagsvrøvl // Vores økonomi og tips til livet som selvstændige – Lise og Michael
Lises verden Livsstil Michaels verden

Torsdagsvrøvl // Vores økonomi og tips til livet som selvstændige

Økonomi…. Shit hvor kedeligt! Alligvel noget, som jeg tror de fleste vægter højt. For en god og sund økonomi giver bare mere god energi i hverdagen. Vores økonomi er dælme en sjov fyr. Jeg synes egentligt det er ret privat, men jeg vil gerne dele med jer, hvordan det er her, hvordan vi får det til at lykkedes og hvilke metoder, vi bruger. Jeg tænkte I måske ville synes det var spændende, får i hvertfald jævnligt spørgsmål omkring det emne, så lad os komme i gang.

Vores privatøkonomi

Der er en del der tror at eftersom vi vandt huset, så bor vi helt gratis. Det gør vi ikke. Faktisk sidder vi noget dyrere her end vi gjorde da vi boede til leje i Aalborg. Vi lånte penge til udbetaling af skat, og den del skal vi selvfølgelig betale en del renter på. Derudover er der jo som husejere udgifter som ejendomsskat, grundskyld, affald og rottebekæmpelse. Forskellen på Jylland/sjælland er enorm, og når vi en dag flytter, kommer vi til at spare virkelig meget! For lige at give en lille idé om hvordan forskellen fra Farum til Skørping er, så koster det ca. 20.000 om året i ejendomsskat i Farum, hvorimod det i Skørping koster omkring 8000 kroner om året. Det er jo helt vildt at priserne er så forskellige! Vi prioritere også at bruge en del penge på at tage til jylland for at være sammen med familie og venner, vi prioriterer at rejse og tage på eventyr. Det er ikke fordi vi er selvstændige, det økonomisk kan lade sig gøre, nej det er fordi vi prioriterer det. Og så må det være på bekostning af noget andet; vores tid i huset. Når vi gerne vil ud og rejse, så lejer vi huset ud på AirBnB, så det kan hjælpe finanseringen til Jylland eller andet steds. MEN! Hvis vi ikke havde været med Nybyggerne og vundet, så havde vi nok ikke turde prioritere det så højt, da der så ville være andre vigtigere ting; såsom opsparring til et hus. Dét at vi allerede ejer et hus – og en ganske fornuftig friværdi – gør at vi med nogenlunde ro i sindet, lader os selv prioriterer disse ting. Ja, og så har vi været så “heldige” at vi betalte 100.000 kroner for meget i skat, da vi betalte huset, så de kom retur sidste år, og dem brugte vi til at rejse til Kroatien, Nicaragua og på skiferie. Penge vi allerede havde lånt i huset, og som helt klart bare skulle bruges på familieeventyr!

TIP: Vi har lavet budget sammen med vores bank, så vi ved præcis hvor mange penge vi har behov for, så privatøkonomien er fornuftig. Det kan vi virkelig anbefale at få gjordt, så får man en bedre idé om, hvad ens penge går til, og hvor mange der skal til!

Økonomi som selvstændig

Nå, men som selvstændig skal der jo hentes en del penge i løbet af måneden, og satsningen har selvfølgelig været omkostningsfuld og en chance at tage! Men hvis du selv går og overvejer det, og har en fantastisk god idé, så kan vi kun anbefale jer at gøre det! Vi fik et vanvittigt godt startskud vha. Nybyggerne, men faktisk havde vi ikke i vores vildeste fantasi troet,at vi skulle arbejde sammen på den måde, vi gør i dag. Når man kaster sig ud i livet som selvstændig på den ene eller anden vis, så er det virkelig fin at tænke over, om man er villig til at gå ind i det fuldt ud. Og med fuldt ud, mener jeg at man skal være klar til at der kan være perioder uden fridage og perioder hvor man arbejder til langt ud på natten. Til gengæld kan du selv bestemme hvor længe du sover! 😉 Man skal også være villig til at slippe usikkerheden ifht. økonomien – og det kan altså være ret svært!

De første år i firmaet var lidt skæve. Skatteberegning var svær at regne ud, udfra de formodninger, vi blev enige med vores revisor om. Og apropos revisor, så er det virkelig at anbefale! Det er lidt penge at skulle af med, men tilgenæld virkelig god sparring og hjælp til det, man som os, ikke synes er den sjove del. Vi har derimod valgt at spare penge ved at klare al bogførring selv, så hvis du er lærenem, så er det altså en smart måde at spare lidt, ved at sætte sig ind i det. Efter de første par år kendte vi til alle vores udgifter i firmaet. Det er udgifter som leje af værksted, indkøb, skat, moms og selvfølgelig løn til privatøkonomien. Det hele blev herefter en del lettere, for nu ved vi nemlig hvad vi skal stile efter, hvor meget vi skal sælge, hvor mange kampagner vi skal have, før vi når det beløb, der skal til for at hele maskineriet kører rundt. Hvordan vi fordeler pengene er mere eller mindre underordnet. Så længe vi rammer beløbet. Det kan være svært til tider, og så skal man virkelig lære at have is i maven. For som selvstændig findes der gode måneder og dårlige måneder. Så længe at det på længere sigt giver nogenlunde plus, så er alt en succes.

TIP : Få en kassekredit, så du nemmere kan håndtere minusserne!

Før i tiden havde vi aldrig minus på kontoen. Det var nærmest en faliterklæring. Og hvis vi havde, så var det måske kun et spørgsmål om et par kroner i en enkelt dags tid. Nu er det virkelig noget andet! Vi har talt med en del andre, og har derved også fundet ud af at det med at have 20-30-40, eller 50.000 kroner i minus, det er ikke altid lig med at det går dårligt. Vi har nogle gange udbetalinger der mangler og vi må hele tiden satse lidt penge for at få det til at give noget senere hen. Og så er det virkelig vanvittigt at det kan gå fra -20.000 til måske 20.000 på ganske få uger, men sådan er det altså!  Derfor er det også virkelig rart at få godkendelse af banken til at have nogle gode store kassekreditter.

Når alt det her er sagt, så vil vi bare lige pointere at det er DET FEDSTE at vi kan arbejde sammen. Vi har lavet så mange fede ting de sidste tre år; 100 DIY-projekter til DBA Guide, opfølgnings programmet efter Nybyggerne, Nybyggerne rykker ud,, en masse møbler, genbrugssalg, vintagetøjsalg, en hel masse super fede kampagner, en børnebog på vej og nu også endnu et TV-program! SÅ JA; hvis du brænder for det, så gør det! Vi tænkte i starten: det kan være vi kan rude på bølgen af Nybyggerne i et halvt års tid, men nu er der snart gået 3 år, og det er jo for vanvittigt! Det havde vi ikke gjort uden jer og en kæmpe håndfuld gå-på-mod. Også i hårde perioder!

Håber det var spændende torsdagsvrøvl for i dag! Tak fordi I læste med, og spørg endelig, hvis der er noget i synes I mangler at få med! 
// Lise og Michael

Læs også

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.