TORSDAGSVRØVL // En baby med refluks - og babyer generelt! – Lise og Michael
Lises verden

TORSDAGSVRØVL // En baby med refluks – og babyer generelt!

Jeg skriver dagens torsdagsvrøvl omkring et emne, som selvfølgelig høre lidt fortiden til. Det at have haft et barn, der måske var lidt mere syg end gennemsnittet. Og det er faktisk underligt og ikke særlig normalt for mig at tænke Villy som “lidt over gennemsnittet”, for jeg kender til tilfælde gennem instagram, hvor børnene er født med en lidelse, sygdom eller måske pludseligt et blevet ramt af kæmpe nedture, helbredsmæssigt. Og der har vi jo slet ikke været ude! Vi har haft en sund og rask dreng, der måske bare har været lidt uheldig(RS-virus som nyfødt, og derefter en mor med for meget antibiotika i mælkejungerne og så opdagelsen af refluks..

Og apropos refluks – det skal det handle om nu. Jeg delte nemlig forleden historien omkring vores refluks-periode i Villys allerførste levemåneder. Det skete på instagram på dette billede. Det var selvfølgelig en tid der var rimelig svær, men vi vidste jo at det ville blive hårdt at få en baby, og det var altså ret svært at vurdere, hvad der var normalt og hvad der var ikke-normalt.

Jeg indsætte lige selv samme tekst fra instagramopslaget her, så du kan læse med inden du går ned og læser, hvad vi har lært af forløbet:

Har længe haft lyst til at dele historien om Villy da han var helt lille. For der var et eller andet, som ikke var som det skulle være. Først troede vi vores dreng måske konstant kløjs i snot fra RS-virussen(en slags forkølelse som kan være farlig for nyfødte). Det blev først klart for os noget tid efter, at det altså ikke hang sammen med først antaget sygdom. Villy havde nogle små anfald, hvor han ligesom ikke kunne få luft. Det varede mellem 5-10 sekunder og han havde det i perioderne til ti gange dagligt. Nogle dage var der ingenting. Vi snakkede et par gange med vores egen læge, som ikke antog det som et problem, men måske bare os. Efter nogle uger så vores forældre også de små anfald, og de kunne også bekræfte os i at det altså så lidt mærkeligt ud. Vi gik igen igen til lægen, og vi fik blot at vide at vi skulle forsøge at filme det. Ikke lige hvad man har lyst til, når ens lille baby har noget galt i halsen. Lægen troede heller ikke det kunne varer 5-10 sekunder, så vi følte os lettere frustrerede, og vi kunne ærlig ikke overskue en indlæggelse med overvågelse efter vores andre hyppige besøg med Bode Villy og undertegnede på Hillerød Hospital. Så vi valgte at forsøge at filme det. Det lykkedes den 3. Marts, da Villy var to måneder gammel, og der gik kun ganske få minutter fra lægen fik videoen, ringede til børnelægerne og vi derefter stod en en recept på Nexium imod refluks. Lille Villy havde en underudviklet lukkemuskel til mavesækken, og den lille mus havde mange tilbageløb og smerter heraf. Det forklarede hans konstante amninger, gråd, dårlig søvn og spændt krop. Men hvordan skulle man vide det ikke var som det skulle være, når man var nye forældre? Kort tid efter første dosis Nexium fik vi en ny dreng i vores arme, og der kom atter ro på familien! Vil bare anbefale jer at lytte til jeres mavefornemmelser og handle derudfra. Også selvom det måske kræver et pr ekstra lægebesøg og en lidt bestemt tone i stemmelejet! ✨❤️ I dag er Villy trappet helt ud af Nexium og vi sover igen hele natten lang. Filmen har jeg vedhæftet(på instagram lige her), så i kan se hvordan det så ud. Vi søgte selv på hele nettet efter samme symptomer som Villy, men fandt aldrig noget, så derfor håber vi det kan hjælpe andre i deres søgen!

Men hvad har vi så lært af forløbet?

Jo, vi har lært nogle super fine ting, som vi gerne vil dele med jer, her kommer 10 styks direkte til jer:

 1. Lyt til din mavefornemmelse og handl efter den.
 2. Lad dig ikke altid kue af en læge, der ikke hjælper dig første gang. De kan tage fejl!
 3. Stol dog alligevel på at de forsøger at gøre det bedste for dit barn!
 4. Føles det alt for hårdt og unaturligt, og har du på fornemmelsen der kan gøres noget, for at hjælpe dig barn af med mærkelige symptomer, så få det hellere tjekket en gang for meget end en gang for lidt. Nogle gange skal der andre øjne på – så bestil måske en tid ved forskellige læger.
 5. Hvis du synes alt er svært, men du er i tvivl om det er DIG, den er gal med, så bed en person, du har nær, om at være ved jer et stykke tid. Vi havde min mor boende i en uge, og i slutningen af hendes besøg, bad jeg hende om at være 100% ærlig. Jeg spurgte hende om jeg var pylret eller om hun også oplevede, at Villy var hårdere at passe, end andre børn. Hun gav mig ret – han var anderledes, han havde nogle anderledes “symptomer” og han var sværere at få til at falde til ro. Det gav mig meget ro at høre fra andre!
 6. Har dit barn refluks – så kig facebooksiden “Forældre med refluksbørn”, det er en god støtte at kunne snakke med andre, der døjer med samme sygdom. Det kan du desuden også gøre ved alle andre sygdomme. Super rart at kunne vende ting med nogen, der sidder i samme situation.
 7. Når du en dag skal trappe ud af nexium, har vi lært at det er MEGA vigtigt at man som forældre er klar. Hvis man ikke er klar til at tackle rebound-effekt og evt. tilbagefald, så bliver det en hård periode at gå ind i. Mange læger sig man skal forsøge at trappe ud omkirng 6 mdrs alderen, men hvis DU synes det er for tidligt, så bed om at vente lidt. Hvis du er klar – så giv det et forsøg!
 8. Når det er blevet konstateret, så find de løsninger der virker allerbedst for jer. Find ud af hvordan i alle får bedst mulig søvn. Vi fandt en kæmpe støtte i slyngevuggen. Her fandt Villy hurtigt til ro og han elskede at ligge der og sove. Både morgen, middag og nat. Det kan godt være det var “en dårlig vane” (læs evt tidligere torsdagsvrøvl om netop dårlige vaner), men det hjalp os helt enormt.
 9. Yogabold! Anskaf en yogabold! Verdens anden bedste hjælpemiddel(først kommer slyngevuggen) til at få en baby – og i særdeles hed en baby med refluks – til at falde til ro. Op på skødet i en babynest eller i armene, og så bare hoppe løs foran flimmerkassen. Voila! Værsgo, det bedste tip nogensinde!
 10. Hav tålmodighed med spisevaner. For os var det en enorm svær og lang overgang fra bryst til fast føde. Har det noget at gøre med refluks eller ej, er altid spørgsmålet. Men uanset hvad, så er det ALTID en god idé at væbne sig med tålmodighed i forbindelse med mad-opstart. Villy var virkelig-virkelig småtspisende, og han ville bare ikke have grød, mos eller vælling, for den sags skyld. Så det blev til BWL. Og heller ikke der, spiste han meget. Men der skete en fantastisk forvandling den dag han stoppede med at amme. Da han var præcis et år, begyndte han for alvor at spise. Og i dag spiser han så fint! Så ro på! Det skal nok komme. Og husk: before one, just for fun! Den hjalp mig hver dag.

Ja, det blev lidt erfaringer og gode råd, som jeg håber I måske kan tage med jer. I må meget gerne spørge mere, hvis du mangler svar på noget. Tror vores råd kan bruges af alle – børn med refluks eller ej. Babyer er nogle sære væsner, og nogle gange kan man tænke de fejler alverdens, men i virkeligheden har de bare en prut på tværs eller en lidt øv-dag. Alt skal nok gå, så længe du tror på dine forældreinstinkter og gør det bedste, du kan!

Tusinde tak fordi I læste med. Kærlige klem// Lise

 

Læs også

Én kommentar

 • Reply
  Anette
  30. marts 2019 at 9:15

  Hej, dejligt skriv. Jeg har også en baby med refluks. Hvornår blev jeres søn refluksfri?
  Mvh Anette

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.