Myten om byggesagkyndige og farlige K'3ere – Lise og Michael
Lises verden

Myten om byggesagkyndige og farlige K’3ere

Indeholder reklame

Hold nu maule, det handler meget om tekniske byggetermer for tiden. Faktisk meget mere, end jeg lige giver udtryk for her. Har lært så vanvittigt meget på kort tid. Det er faktisk nogenlunde sammenligningent med dengang vi fandt Nybyggerhuset og skulle til at lære alt om at være husejere. Det kom bare på et splitsekund: huslån, ejendomsskatter, rottebekæmpelse, forskellige paragraffer, livsforsikringer, testamenter, regler og love. Det gik BOM-stærkt, og ligeså snart man har lært det, så sidder al viden fast i ens hjerneskal, som er det helt almindeligt, man ved det. Lidt som når man lærer at cykel – det er ret svært at un-lære det igen. Og heldigt for det, for føler mig som den klogeste og mest nørdede 24-årige. Lige en lille anekdote, som jeg kan lide at blære mig med: for nyligt var vi til byggemøde, og der var en problemstilling omkring noget isolering, og i et forum med entreprenør, fabrikant og byggesagkyndig var det MIT forslag der blev valgt. Shit jeg var stolt!

Nå, men jeg vil gerne fortælle jer mere om vores erfaring med byggesagkyndige. Jeg ved at der er så enormt mange, der får helt ondt i kroppen bare ved tanken. Og ærligt, vi havde på sammen måde, da vi skulle sælge huset og en byggesagkyndig skulle vurdere det. Vi tænkte der ville komme en tør kiks med al for lidt humor ud. Vi havde fået et råd om ikke at byde vedkommende på kaffe, da de helst bare gerne ville passe sig selv(tosset råd, i øvrigt!). Vi var så nervøse! Men da vi mødte den kære mand, var han så flink! Vi havde virkelig god dialog og vi gik fra “eksamens-angst” til en helt okay mavefornemmelse.

Ved et tilfælde kom vi i dialog med EBAS gennem vores bank, og jeg kan kun sige godt om dem. Vi var ret usikre på hvordan det stod til med det lille Nybyggerhus, så vi besluttede os ret tidligt for at bestille et før-syn inden tilstandsrapporten endeligt udarbejdes.

Og hvordan gik før-synet så?

I samarbejde med EBAS byggesagkyndige gennemgik i hele huset og fik forklaret de forskellige problematikker, der nok ville give mening at få fixet inden salg. Den byggesagkyndige startede med at gennemgåhuset og herefter satte vi os og drak kaffe og gennemgik alle tingene. Vi fik også gode tips til hvordan vi bedst muligt kunne få udbredt tingene. Vi endte med at have enkelte k3’er, et par k2’ere og en del K1.ere. Lige så snart man hører noget med K i den sammenhæng, får man ondt i kroppen og pengepungen. Men hvad betyder det egentligt? Det var vi selv i tvivl. Den byggesagkyndige var god til at få det forklaret til os. Faktisk var det ikke en dyr erfærre for at få udbedret tingene og jeg tror de fleste k1’ere forblev på listen, da det var simple byggetekniske småfejl, som man ikke kunne gøre noget ved – og som heller ikke ville have en betydning for salg. De store ting fik vi fikset gennem vores 5-års forsikring i huset og enkelte ting, fiksede vi selv.

Al den frygt vi havde for at en byggesagkyndig skulle komme og vurdere vores hus var total unødvendig. Her opdagede vi at dialogen var så brugbar, og en byggesagkyndigs faglighed gør alting mere overskueligt og trygt, når man skal gennemgå ens hjems tilstand og K’ernes betydning, når man skal sælge.

Ja… Og som i ved, fik vi solgt huset på unger 3 uger, så det var jo ganske godt det hele! Vi var meget glade for behandlingen, vi fik.

En portal hvor du kan få masser vejledning og gode tips/tricks, siger du?

Ja, for EBAS, som bl.a. tilbyder byggesagkyndige, er også en del af EnergiVenlig.dk, hvor du kan hente en masse information og guidelines når du enten skal bygge, sælge eller bare forbedre forholdene i hjemmet. Du kan få tips til bedre varmeregning, elregning, til at gøre dit hus sundere og om grønne el -og klimatendenser. Vi vil bare lige tippe alle husejere – og kommende, om at søge derind og få lidt mere viden. Det er sådan set en vidensbank, og jeg tror der nok skal komme endnu mere ind løbende. Det er ret fedt at få samlet tingene et sted. 🙂

Hvad er jeres erfaringer med byggesagkyndige? Har I også haft en kæmpe angst for dem, uden grund? // Lise og Michael

Læs også

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.