Grønne detaljer til alle seje hus-fans – Lise og Michael
Huset i skoven

Grønne detaljer til alle seje hus-fans

Indeholder reklame

Hej alle. Lad os tale lidt mere nørdet om bæredygtighed ifht- husbygeriet .

Jo, i går lærte vi at vores hus, kaldes et hybridhus. Vores første tanker ifht at bygge på bedstmulig vis, var at bygge i træ – hele vejen igennem. Træ optager CO2 og er derfor det mest Co2-neutrale valg. Efter snak med ingeniør og arkitekt, fandt vi frem til at den drøm, ikke helt kunne lade sig gøre på vores grund. Vi har nemlig en stigning over grunden på 9 meter, og det betyder at vi skal bygge ind i skrænten. Her er der et enormt jordtryk, og derfor anbefales det at støbe kælder og etageadskillelse i beton.

Træ er nemlig et organisk materiale, og egner sig ikke under jordenoverflade. Ergo – vi laver et hybridhus, med kombination af beton i nederste etage og træ i øverste. Det handler altid om at finde en kompromis, som giver sig økonomisk, bæredygtig og funktionelt.  Nu hvor vi er gået på kompromis med træhuset, har vi valgt at tage nogle andre beslutninger, der er gode for miljøet. Vi har valgt FSC-mærket træ, og det betyder at der bliver taget højde for dyr, planteliv og de mennesker der arbejder i skoven. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

Og så kommer Sto Danmark ind i billedet.

Til en række løsninger i huset, har vi nemlig forenet os med Sto Danmark. Hvis du ikke læst vores andre blogindlæg i rækken, kan du starte med at læse “Det er for vildt – Se vores kommende hus!” og “Et Bæredygtig Hjem“. Ellers kommer der her lidt deltaljeret info, som vi håber kan inspirere jer:

Sto har følgende bæredygtighedspunkter, som vi vægter højt:

1. Sto-produkter yder et væsentligt bidrag til vigtige emner inden for bæredygtighed: f.eks. klimabeskyttelse, bygnings-, energi- og ressourceeffektivitet, beskyttelse og lang levetid, sundhed og trivsel.

2. Alle råstoffer i produkter fra Sto opfylder brugsrelevante krav og er optimerede med hensyn til deres indvirkning på miljøet – baseret på den nyeste teknologi.

3. Sto-produkter fremstilles energi- og ressourceeffektivt; der anvendes regenererende råstoffer, hvis det kan kombineres med økologi, økonomi og gode sociale forhold.

4. Sto evaluerer og understøtter bortskaffelses-, genanvendelses- og genbrugspotentialet i de fremstillede produkter og ønsker en produktion, der kan foretages med optimal teknologi og økonomi.

For alle Stos produkter er der udarbejdet et bæredygtighedsdatablad, der beskriver hvor langt produktet er kommet på en lang række parametre – det gør det ret nemt at se hvad der helt konkret er i deres produkter.

 

Teglskaller og det perfekte gulv!

Teglskaller

Okay, vi har fortalt jer om de fine teglskaller her. Det er det første, der skal op fra Sto Danmark. Vores teglskal hedder Sto Brick392 og sættes op i et komplet system, hvor der også indgår Sto’s isolering, klæber, armering mm. Da løsningerne er unikke, anbefaler vi klart at bruge en af Stos oplærte mestre til at udføre arbejdet. Find en StoMester tæt på dig her. De ved præcis hvordan det skal gøres, og er trænet og uddannet i det. Vi har dog en lille aftale om at Michael skal hjælpe til, for på den måde kan vi måske lære lidt i processen.

Hvis et produkt ikke har et dansk certifikat (svanemærke, eksempelvis), så er det ikke altid ensbetydet med at det er et dårligt produkt. Hvis man kigger databladene lidt igennem, kan man måske finde frem til, at der ligger en certificering bag, som måske er endnu bedre – men ikke dansk. I virkeligheden er kvaliteten så god, at teglskallerne faktisk godt kan indgå i et svanemærket byggeri.

Et familievenligt polyuretan-gulv

Ved siden af vores tanker om et bæredygtig hjem, ligger selvfølgelig også nogle drømme og ønsker, som måske ikke direkte kategoriseres som “det grønne valg”. Herunder ligger drømmen om det perfekte gulv. Lige siden Nybyggerne har vi drømt om et PU(polyuretan)-gulv. Det er en pendant til det populære epoxygulv – bare endnu bedre! Et epoxygulv har det med at være en smule hårdt. Et PU-gulv er derimod lidt blødere, da det har en slags gummi-belægning. Det er et gulv, som du ofte støder på på sygehuse, i institutioner eller lægehuse. Det perfekte gulv for os. Du får nemlig en glat, praktisk og børnevenlig overflade i hvilken som helst farve, du ønsker. Og så kan du selv vælge om det skal være mat eller blank.

Men det er jo ikke bæredygtigt?! Nej, ikke lige frem. For at få den overflade, er der selvfølgelig noget kemi og halløj i. Faktisk er det sådan, at man ikke uden et epoxycertifikat, må arbejde med produktet selv. I selve lægningen er der nemlig nogle knap så sunde dampe og StoMestrene(find en StoMester i nærheden af dig her) er uddannet i at håndtere den slag. Lige så snart det er hærdet, så er der intet farligt ved det! Det afgiver ikke ftalater (som en kærlig følger skrev til mig) eller farlige gasser – og der er altså ikke noget at være bekymret for der. Når PU og epoxy  nu afviger lidt fra det bæredygtige aspekt, er det alligevel rart at vælge det fra nogen, der går op i socialbæredygtighed og har styr på deres produkt.  En sjov bemærkning er at Michael faktisk har epoxycertifikat gennem sit arbejde som mekaniker, meeeeen den opgave tør han alligevel ikke tage på sig. Hellere lade nogle profesionelle om det!

Nå, men det her gulv har altså altid været drømmen! Og I kan godt tro vi hoppede op og ned af glæde, da vi så Sto forhandlede et produkt, der er så bæredygtigt som muligt. Så når vi engang er så langt, kommer vores StoMester ud og laver det for os. Det skridt bliver kæmpe stort!

Så er spørgsmålet bare hvilken farve man skal vælge? Har du et forslag?

Udover disse to punkter fra Sto, overvejer vi også lidt deres designløsninger ifht. interiørvægge. De har nemlig udviklet nogle ret fine og unikke pudsløsninger. Der findes mange forskellige teknikker, som kan give et ret fedt og unikt udtryk. farverne er også mange – tjek bare deres instagramprofil og facebookside hvor de deler løs.

Tak fordi I læste med. Vi håber det var inspirerende og ikke alt for nørdet. Snart, venner, så går vi rigtigt i gang ude på grunden og så kommer I til at se store fremskridt!!!! // Lise og Michael

Læs også

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.