Der flytter nogen ind! // kulturmøde – Lise og Michael
Ikke-kategoriseret

Der flytter nogen ind! // kulturmøde

Som den trofaste følger ved, så elsker vi mennesker og andre kulturer. Derved er det oplagt at vi elsker at rejse. Hvis vi kunne vælge, så rejste vi hele tiden. Minder skal penge for at rejse – og der skal tid. Vi vil jo også gerne have os et hus, to fede jobs osv. Så man skal prioritere! Sådan er det altid. Dengang vi to til Nicaragua i nogle måneder, var der mange der skrev “hvem der dog bare kunne rejse som jer”. Og ved I hvad? Det kan de fleste sagtens. Det handler om at prioritere. Vi fravalgte en god økonomisk sikring, satsede og tog afsted uden nogen opsparing. Vi kom tilbage til kæmpe minus på kontoen, men med den største gave, vi kunne give hinanden i hjertet. Og så brugte vi ellers et 6-7 måneder på at få det minus udslettet. Og det gjorde ikke spor, for vi vidste hvad vi havde fået ud af det! I Nicaragua boede vi lokalt med en familie og udvekslingen der gav os så meget! (læs mere her og her)

Nå, men tiden lige nu er bare ikke til at rejse. Vi er i gang med et andet kæmpe stort eventyr. Husbyggeriet – og det er kæmpe stort for os! Meeeeen, de kulturelle forskelle og dét at møde nye mennesker, det savner vi. Derfor har vi inviteret et sødt Argentisk par til at bo med os hos mine forældre. I længere tid har de gamle gerne ville prøve det, med at have andre boende. Vi har jo i sommers haft en Chilensk par og en Italienere boende. Plus Walkiria sidste vinter. Så de har fået blod på tanden – og efter deres tur til Costa Rica i julen, vil de vildt gerne lære lidt mere spansk.

Så der flytter altså nogen ind på gården…

Mine forældres nedlagte landbrug er ret stor. Som  barn havde mine søskende og jeg hver vores værelse – og så var der stadig et ledigt. Det betyder at vi altså ret nemt kan finde pladsen til at have flere boende. Santi og Sool hedder de nye beboere. De er kun 18 år gamle, men virker til at være fulde af energi. De skal bo med os i mindst en måned, og måske længere, hvis vi alle føler for det. Vi bruger sitet workaway til at komme i kontakt med folk. Princippet der er at man enten kan tilbyde at hoste eller man kan søge hosts. Konceptet går ud på at man kan bo for kost og logi ved at hjælpe til frivilligt i hjemmet. Det kan også være på en farm, i et landbrug eller på en vinmark. Sådanne steder er der måske lidt strikse krav til arbejdet, men hos os handler det mest af alt bare om at blive en del af vores familie og bidrage med de ting, man normalt vil, hvis man bor sammen.

Reglerne siger MAX 4 timers arbejde om dagen, og det er  godt med sådanne regler. I vores tilfælde er det slet ikke noget vi går op i, for dem, der skal bo med os, skal ikke arbejde. Jeg kan huske Francesco, der i i sommers, sagde at det var det nemmeste, han nogensinde havde prøvet. For udover at måtte bo og leve på samme vilkår som os andre, så inviterede vi ham også med på træf, på museum og hjem til vores forældre. Og det er vigtigt! For vi ønsker os ikke en slave der kan gøre alt det sure arbejde. Vi ønsker at verden skal komme til os, når vi ikke kan rejse ud i den. Vi vil lære om kultur og samtidig øve sprog.

Michael og jeg vil rigtig gerne selv rejse gennem WorkAway engang. Der er hosts i hele verden og der venter virkelig nogle eventyrer derude! Der findes også sitet couchsurfing, og det er også fedt. Her er det bare oftere kortvarige gæster, man har. Med WorkAway kan du have folk boende i lang tid – og man kommer dermed også meget længere ind på livet af hinanden. Vi har også brugt AirBnB og så haft indlogerede samtidig med vi selv har været hjemme, men her er der penge involveret og forholdet bliver en smule mere “gæst vs. vært” i modsætning til WorkAway.

Jeg ved at man ikke må arbejde ulønnet/frivilligt uden tilladelse/visum, men jeg kender ikke lovgivningen 100%. Det er værd at læse mere om det her hvis du selv overvejer at logere nogle, hvor der er arbejde indover. Dem, vi har haft boende i længere tid, har haft det, man kalder et Working Holiday visum, og det er kun få lande, der har det samarbejde med Danmark. Det betyder at de må opholde sig i landet i et helt år, hvor noget af tiden må være arbejde og noget af tiden ferie. Så snart de logerende har det visum, må de altså gerne arbejde (også frivilligt) i Danmark.  Bare lige et tip er at man kan spørge ind til Working Holiday visum for at sikre sig, at man holder sig på den rigtige side af lovgivningen. Jeg ved ikke om der findes en bagatel-grænse for om den slags frivilligt arbejde (som almindelige hjælp i huset) kan godtages, så det er altså på jeres eget ansvar at undersøge området. 🙂

Ubehagelige kommentarer

I sommers var der en følger der skrev til mig, at hun troede Villys sprog var lidt langsomt, fordi vi dengang snakkede meget spansk i huset. Det føltes mega fordømmende, og jeg fik en dårlig samvittighed. Det ramte mig et kort øjeblik, for ja, i 2017 og 2018 havde vi i alt 7 måneder, hvor vi talte rigtig meget spansk. Jeg undersøgte det lidt, og fandt frem til, med mig selv, at det, at vi taler meget spansk og godt kan lide at rejse, kun er en gave for Villy. Han lagrer to ekstra sprog på samme tid som det danske. Det kommer til at gavne ham. Og så taler vi jo altid mere dansk end engelsk/spansk, men alligevel kommer han jo til at høre en del andre sprog. Og det tror jeg sagtens børn kan være i. Så den dårlige samvittighed vendte jeg til en styrke. Har du noget viden omkring det her emne? Så skriv endelig til mig, vil rigtig gerne dele det med andre.

Der er også en enkelt der skrev til mig, at vi kun gør det for at udnytte gratis arbejdskraft – og det er ikke rigtigt. For vi får ikke nogen til at bo her, for at få dem til at udfylde et behov for hjælp. Det er da en sidegevinst at de tilbyder at hjælpe med vasketøjet eller lige støvsuger, men det er ikke et krav! Vi ser det som en udveksling og vi får lige så meget kulturelt ud af det, som dem, vi inviterer hjem til os. Vi bruger Work Away som kontaktbase, fordi vi ved, det er folk der gerne vil opleve at blive en del af en dansk familie. Der kommer en del henvendelser derinde, men det er kun hvis vi ser et perfekt match og det passer vores planer, at vi inviterer nogle til at bo hos os. Jeg glæder mig helt vildt 🙂

Til sidst vil jeg bare lige dele det her vidunderlige billede af en ældre dame, vi mødte i Nicargua. Hver morgen sad hun der ude foran den hoveddør og spiste sin morgenmad. Så fin og livsbekræftende at se. Ja, og så vil jeg virkelig sige: mød verden – den er ikke farlig – den er fyldt med kærlighed <3 // Lise

 

Læs også

9 Kommentarer

 • Reply
  Kathrine
  25. marts 2019 at 9:41

  Jeg er ikke ekspert på området, men som tidligere au pair til et barn der lærte 3!!! sprog fra fødslen (2-3 år da jeg var der), har jeg lidt erfaring. 🙂
  Ja sproget bliver forsinket, og barnet virker lidt bagud i sin udvikling, men vi lærer jo alle i forskellige tempi og det skal der være plads til :)! Eleanor snakkede dengang primært dansk da danske au pair, mor og morforældre sikrede dette, men efterhånden som hverdagen tilpassede sig det belgiske miljø, blev sproget mere og mere fransk.
  Fordelen for eleanor er, at hun som barn er blevet fordret med massere af dansk, så når hun begår sig i danske miljøer et par gange om året så ligger der en umiddelbar forståelse i hende for det danske som ikke ville være den samme hvis det var et sprog hun lærte i skolen.
  Det blev lidt langt og rodet, men måske du kan tage lidt med herfra 🙂

 • Reply
  Louise
  25. marts 2019 at 10:19

  Så vidt jeg ved er der generel evidens for at to-sprogede børn er lidt langsommere til at lære sprogene som små. MEN til gengæld kommer de også hurtigere efter det, når de er ældre + de kan TO (eller flere) sprog. Desuden udvikler børn sig jo forskelligt, uanset om de har lært et eller flere sprog fra start.
  Min mand og jeg har begge haft meget med japansk at gøre gennem studie og arbejde (og boet i Japan), men det har ikke givet så meget mening for os at lære vores 2,5-årige japansk endnu – udover når vi en gang om året har haft en japaner på besøg. Men det er først nu det begynder at give mening at lære ham lidt af sproget (synes vi selv), fordi han selv er så langt med det danske sprog (han er også begyndt at finde på en masse volapyk og vrøvlesprog selv), og han er begyndt at tænke over, at nogen taler et andet sprog.
  I skal bare gøre det, der giver mening for jer – Villy skal nok klare sig! ?☺️

 • Reply
  Carina
  25. marts 2019 at 12:23

  Jeg tror godt man kan risikere at det danske sprog er langsommere, når man hører flere sprog i hjemme. Eller, det ved jeg man kan risikere. Men det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting.

  Uanset hvor meget han snakker, så er det vigtigste at man snakker til og med ham hele tiden. Så lagrer han en masse sprog inde i hovedet, sikkert på alle sprog, og på et tidspunkt kommer det ud. Jeg har skrevet en del om sprogstimulering på min blog.

  Jeg havde en gang møde med en tolk der fortalte at han som barn havde oplevet at han ikke talte arabisk, men primært dansk, fordi det var det sprog han færdes i.
  Men han drømte på arabisk.

  Det er super vigtigt at man snakker det sprog man har det bedst med og er bedst til. Det nytter ikke at snakke gebrokkent dansk, hvis ens modersmål er marrokansk. Så snak marrokansk, det danske skal nok komme – men barnet skal ikke lære det af en der ikke kan det.

  Hilsen Carina (som er sprogpædagog)

 • Reply
  Elinborg
  25. marts 2019 at 12:34

  Jeg er ingen sprogekspert, men har 3 tosprogede børn, den ene var lidt langsom til at komme igang med at snakke, men da han endelig kom igang havde han 2 veludviklede sprog og var helt aldessvarende. De andre 2 har ikke haft problemer og har fra start kunne skelne og svarede mig på mit sprog og deres far på hans. Det er en gave at få flere sprog helt fra lille af.

 • Reply
  Julie
  25. marts 2019 at 13:21

  Min kæreste og hans 2 brødre er vokset op i et to sproget hjem (dansk og hollandsk). Der blev snakket begge sprog – dog mest dansk da min kærestes forældre bor i Danmark. De tre så også tysk tegnefilm som børn og har derved fået gaven at vokse op med 3 sprog og sidenhen lært engelsk i skolen.
  Alle tre brødre bruger deres 4 sprog i forskellige sammenhænge og er glade for at have så solid en sprogbase.

  Min kæreste har lært spansk og vi bor sammen i Barcelona. Det betyder at jeg er i fuld sving med at lære spansk. Det kan være svært at lære et nyt sprog så hvis man kan få sprog ind som barn ved at høre det blive talt er jo fantastisk!

  Jeg tvivler stærkt på at det nogensinde kan være en ulempe at omringe sit barn i egenskaber man selv finder interessant. I giver jeres barn en kæmpe gave at omringe ham med sprog, drømme, nysgerrighed og samtidig viser I ham hvordan man får det bedste ud af livet!

  Fortsæt med det I kan mærke er det rigtige for jeres familie. Det er skønt og inspirerende at følge med i!

  Kærlighed herfra!

 • Reply
  Linda
  25. marts 2019 at 13:26

  Som vuggestuepædagog OG mor til to to-sprogede børn, vil jeg også kun stemme i at det er en gave for børn at høre/lære flere sprog. Som nævnt kan det godt gøre at sprogudviklingen sker lidt langsommere, men det kan der også være masser af andre årsager til, og bestemt ingen grund til at begrænse “fremmed” sprog i hjemmet! Herhjemme var vores store dreng god til at tale tidligt, hvor lillesøster var meget langsom til at komme i gang med sproget, men nu hun taler hun flot og nonstop som 3,5 årig! Så lav endelig ikke om på det – og tak for at dele stort og småt – det er aldrig kedeligt at følge med hos jer?

 • Reply
  Louise Joergensen
  25. marts 2019 at 14:40

  Kære Lise og Michael
  Vi flyttede til Spanien for 4 år siden. Dengang var den mindste kun lige fyldt 3 og den store 6.
  Den mindste talte sparsomt dengang, og fordi de til dagligt går på international skole, skulle hun lære 3 sprog på een gang.
  Engelsk og spansk i skolen og dansk derhjemme.
  Vi taler udelukkende dansk derhjemme, til trods for at begge vores piger taler flydende engelsk og derfor ofte vælger det.
  Flersprogede børn taler senere, da de skal håndtere flere sprog på een gang. De blander ofte sprogene, hvilket er helt normalt og et tegn på sproglig intelligens, da de kan håndtere flere sprog på een gang.
  At lære sit barn flere sprog på en gang er en gave! Forsæt endeligt med det, for det kan de sagtens håndtere.
  Vi har utrolig travlt i DK med at putte børn i kasser, men faktum er at alle er forskellige og lærer på forskellige måder, i forskellige tempi.
  Hvorvidt han har brug for en talepædagog eller ej, ved jeg ikke og det er selvfølgelig værd at undersøge, men lad være med at begrænse ham.
  Vores store pige der idag er 8 år, havde talepædagog i børnehaven fordi de mente hun ikke talte godt nok. Idag taler hun flydende engelsk, dansk og et flot niveau spansk.
  Det råd vi fik dengang, var at gentage hendes ord og sætninger, så hun på den måde kunne høre de rigtige lyde og strukturer. Det bruger jeg stadig i dag med stor succes og børnene føler ikke de bliver rettet.

  Venlig hilsen
  Louise

 • Reply
  Jannie
  25. marts 2019 at 16:19

  At være Bilingual, altså at tale to sprog er meget mere udbredt end man sådan lige går og tror. Du kan finde en masse viden om det på engelsk. Både på insta og facebook er der grupper med en masse viden

  Børn tillærer sig nyt lynhurtigt.

  Som pædagog er min erfaring at nogle børn lærer modersmålet lidt langsommere når der tales flere sprog, eller i en periode mixer ordene. Men det kommer de efter og det er en gave for dem at have viden om/kunne flere sprog.

  Som privatperson er vi hos os bilingual. Og jeg har været det i mange år, familiens børn har hurtigt fanget engelske ord og i skolen har sprog været deres store styrke.

  Fortsæt i endeligt. Det er en kæmpe gave at give Villy.

  Ps ingen børn udvikles sprogligt ens, så vedkommende der har kommenteret det har vist haft flere fordomme end viden.

 • Reply
  Malene
  25. marts 2019 at 21:16

  Kære Lise

  Du har absolut ingen grund til at være bekymret for Villys sprogudvikling – personen, der skrev det, har tydeligvis ikke været sprogekspert! 🙂 Når Villy vokser op i et hjem, hvor der både tales spansk og dansk, vil han automatisk få en større sproglig opmærksomhed. Han vil for det første blive opmærksom på, at der findes flere sprog – at to forskellige ord kan betyde det samme – og derfor vil han blive bedre til at kende forskel på samt opfange forskellige lyde i sproget. Derudover vil hans samlede ordforråd blive større end et barn, som kun taler et sprog 🙂 Villys danske sprog vil altid være det stærkeste, og det han vil få det dybeste kendskab til – især når det er det sprog han møder uden for hjemmet i institutioner og senere skole 🙂 Du har ingen grund til at være bekymret <3 det er kun en gave!

  Kærlig hilsen
  En lærerstuderende

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.