En lille sygdoms-update – Lise og Michael
Villys verden

En lille sygdoms-update

Jeg har været sådan i tvivl om hvad der skulle deles med jer og hvad der ikke skulle, når det kommer til Villy.

Jeg har forsøgt at skrue lidt ned for delingerne, men efter et par uger uger, så er jeg bare tilbage til det gamle. Jeg tror i virkeligheden bare jeg forsøger at beherske mig lidt og den seneste tid, kan jeg faktisk godt mærke at mit behov for at filme sjove episoder er dalet. Jeg vil bare ikke være sådan en der ender med at opleve ens barn gennem en telefonskærm. Jeg er blevet bedre til bare at tænke “ej, det var fedt og sjovt at han gjorde det der, og det gør det ikke mere eller mindre fedt om jeg fik optaget det”. Jeg ved ikke hvorfor alle de her tanker om sociale medier og Villy rammer mig for tiden, men jeg tror bare det sker i takt med at han bliver større og jeg får lidt behov for at holde nogle af tingene for os selv.

Men ikke desto mindre forsøger jeg bare at hvile i beslutningen om at være aktiv på de sociale medier – og at det også indebærer glimt af Villy. Jeg vil bare ikke at han fylder hele min instagram. Mest for hans egen skyld.

Det handler dog alligevel denne gang om Villy, for jeg deler det her blogindlæg for at opdatere jer lidt på hele sygdoms-situationen. Villy har jo, som bekendt, siden september 18 kæmpet med tilbagevendende sår i munden. I så høj en grad at der hver gang har været høj feber og sygdom i 8-10 dage. Han har haft 4 slemme udbrud, hvor det udelukkende har været sår og feber på et halvt år og så små udbrud ved andre virusser derimellem. Det har for os forældre været mega hårdt. Ikke fordi vi forventede NUL sygdom med et lille barn, men fordi Villy efter hver episode bliver mere og mere kræsen og spiser mindre og mindre. Ja, og så mistrives han jo bare helt vildt med sygdom og sår i munden så ofte.

Vores egen læge har i både Farum, Arden og Skørping sagt til os det enten var After eller Herpes. Herpes viste sig at være negativ, og så var der jo After tilbage. Vi fik dog alligevel en henvisning til Øre/Næse/Hals-lægen og for et par uger siden fik vi en tid for at få tjekket sårene mens det var i udbrud.

Villy fik lavet en biopsi, hvilket betød han lige skulle et smut i narkose. Respekt for forældre der jævnligt lægger deres børn i narkose. Jeg synes det var hårdt! Under indgrebet, viste sig at der, udover sår i munden, også lå en hel masse betændelse omme bag ved mandlerne. Ikke noget man har kunne pode for eller se før. Så det var lidt specielt. Han blev sat i antibiotika behandling og i dag var vi så forbi lægen igen, for at snakke om resultatet.

Prøverne viste nemlig at Vilsen havde kronisk betændelse og kronisk sår. En formodning er at Villy måske har haft en halsbetændelse tilbage i efteråret, som ikke er blevet behandlet rigtigt(til trods for rigtig mange lægebesøg). Det har så sat sig til noget kronisk. Derfor er beslutningen blevet, at vi i første omgang får fjernet hans mandler. Hvis det ikke løser problematikkerne med betændelsestilstande og meget sygdom, så skal vi igennem børnelægerne have tjekket ham. Her vil man tjekke for autoimmunesygdomme og immundefekter.

Vi satser på at fjernelsen af mandlerne kommer til at gavne ham, for, for at være ærlig, så er det altså svært at gå med usikkerheden omkring hans immunforsvar. Han har trods alt være ramt af rigtig mange ting i sine korte to år.

Er det i øvrigt en generel forældre-ting at man hele tiden bebrejder sig selv? Da Villy havde atypisk kold lungebetændelse efter Nicaragua, så kunne vi ikke lade være med at tænke at det var fordi vi tog ham med derhen. Og da han havde RS-virus som nyfødt, så bebrejdede vi os selv for at have Anker og Frode så tæt på i starten. Mon alle forældre er så hårde ved sig selv? Altså, i virkeligheden behøver alle omstændighederne jo ikke have noget at gøre med ens ofte syge barn.

Jeg frabeder mig gode råd til immunforsvaret, da vi i forvejen har fået en masse af dem. Men hvis du har et barn, der har fået fjernet mandler, så vil vi rigtig gerne høre om forløbet og jeres erfaringer.

Kh. Lise

Læs også

10 Kommentarer

 • Reply
  Majbritt Kiilerich Sø
  1. juli 2019 at 16:23

  Kære jer!
  Samme sygdomshistorie (plus/minus) har min søn haft… ja han er godt nok næsten 19 år, men jeg kan nikke genkendende til det jeg har læst indtil videre. Fik fjernet mandler omkring 2-3 års alderen. Har efterfølgende fået dræn i ørerne et utal af gange. Mellemørebetændelse og kighoste også ind over. Ikke for at forskrække jer, men for st fortælle han er vokset fra det – næsten.
  Held og lykke med ham?

 • Reply
  Kristina Nielsen.
  1. juli 2019 at 16:57

  Hej.
  Min ældste søn fik fjernet mandler da han var lige knap 4 år. Han havde konstant halsbetændelse og han lignede hver gang et hamster fordi de hævede sådan op.
  Vi blev indlagt og han fik fjernet mandlerne uden problemer og da han vågnede fik han is og det var det fedeste at måtte spise alle de is man ville. Han var meget træt efter operationen det første døgn og sov en del. Dagen efter operation kom vi hjem og alt var godt. Han har stort set ikke været syg efterfølgende og han er nu 9 år gammel.
  Held og lykke med Villy. 🙂
  Mvh. Kristina Nielsen.

 • Reply
  Mette
  1. juli 2019 at 17:04

  Jeg har godt nok ikke fået fjernet mandler men polypper og under fuld narkose. Kan kun sige flydende kost, bla fik jeg meget is og masse forkælelse vil hjælpe.

 • Reply
  Christina Matzen
  1. juli 2019 at 17:10

  Jeg tror man som forældre altid har dårlig samvittighed hvis der sker noget dårligt med ens barn. Lige som man altid forsøger at finde en mening og årsag til ting, som man ikke kan forklare.
  Jeg har selv fået fjernet mandlerne her som voksen. Jeg havde haft halsbetændelser der var være end at få fjernet mandler, så det er jeg ikke bekymret for. Sodavands is var den bedste lindring.

 • Reply
  Katja
  1. juli 2019 at 17:39

  Vores datter fik fjernet polypper og reduceret mandlerne her da hun var ca 2,5 år.. (det er godt nok lidt mildere kun at få dem reduceret) Men hun tog det virkelig super cool.. Ja vi ku egentlig slet ikke mærke at der var lavet et indgreb ?
  Alt i alt en virkelig god oplevelse. Stay cool ❤️

 • Reply
  Hanna
  1. juli 2019 at 19:52

  Godt at han skal fjerne mandlerne allerede nu! Da jeg var ca. 7 år, var det på tale, men det skete ikki før jeg var 16.. fuck det var forfærdeligt bagefter! Men alle dem der får dem fjernet som børn, husker det ikke når de er blevet voksne ?

 • Reply
  Maria
  1. juli 2019 at 21:54

  Kære jer?

  Min ældste fik fjernet mandler da hun var ligr knap 3 år, da hun konstant var syg med hals og lungebetændelse ( og mellemørebetændelse ).., som i non stop, efter mandlerne blev fjernet ( hvor hun også fik fjernet polypper for 6. Gang!!!) har hun stortest ikke haft en sygedag, og hun bliver snart 17? min nr 2 har ikke rigtig døjer med noget og nr 3, hun er 3år og vi skal have er udvidet tjek hos ønh da hun også døjer med halsen og meget store mandler.

  Håber Villy bliver frisk snart??

  Ps narkosen var hæslig men det hehe værd jo?

 • Reply
  Ulla
  1. juli 2019 at 22:05

  Jeg har selv som voksen fået fjernet mandler, meget smertefuldt. Vores yngste søn fik fjernet mandler som 3 årig. Han klarede det så flot, han havde ondt en dags tid – fik al den is han ville have. Han kom så hurtigt over det. Men vi var så forundret over hans stemme var en helt anden. Det skulle vi lige vænne os til. Alle problemer med halsen forsvandt – både for mig og sønnen.

 • Reply
  Karen
  2. juli 2019 at 9:48

  Hej Lise og Michael.
  Min søn døjede også med tilbagevendende halsbetændelse. Han fin fjernet mandler og har ikke haft halsbetændelse siden (det er 3 år siden!)
  Det første døgn efter fjernelsen er lidt hård – men indtil jer på at han kun får is det døgn 😉
  Efter er døgn var han overhovedet ikke mærket af det.
  Kh

 • Reply
  Camilla
  2. juli 2019 at 16:26

  Ikke erfaringer med børn og mandler (endnu). Men jeg har selv været “hals”-barn der fik 7-8 grimme halsbetændelser om året i 16 (!!!!) år. Der blev flere gange snakket om at få dem fjernet, men min læge mente ikke det var en god idé. Indtil den dag jeg fik en gigantisk betændelsesbyld lige bag mandlerne der var tæt på at lukke mit luftrør, blev de fjernet. Som 17-årig. Og jeg har ikke haft halsbetændelse siden.
  Jeg er nu sygeplejerske med speciale i øre, næse, hals, og jeg kan kun sige, at jo før man får fjernet mandlerne, jo bedre ift. smerter.
  Håber snart at der kommer lidt bedring på lille Villy ❤️

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.