Et barn med køresyge er ligesom.... – Lise og Michael
Villys verden

Et barn med køresyge er ligesom….

en fuld teenager på vej hjem fra sin første bytur.

Og det er ikke sjovt!

Som i måske husker, så har køreture aldrig været et hit her. Villy har aldrig været glad for at køre i bil. Jeg husker første gang,vi kørte ud og handle efter jeg havde født. Villy skreg hele vejen og vi skulle kun køre 10 minutter. Det tog i hvertfald dobbelt så lang tid. Det var modbydeligt. Og det fortsatte desværre. Han var virkelig ikke glad for at køre og vi har hele tiden tænkt, at han måske ville vokse fra det. Det er blevet meget bedre end det første år af hans liv. Det første år havde jeg en lille smule angst for at køre med ham. Vi endte ofte med at droppe det og jeg blev hjemme. En køretur betød nemlig skrigeture, opkast og virkelig mange stop. Før Villy kørte vi nemt København-Aalborg turen over broen, men jeg tror faktisk kun vi har taget den 1 gang siden. Nu tager vi altid færgen, for Villy kan begynde at skrige når som helst.

Vi prøvede mange forskellige autostole og vi fandt også ud af at køreturene var bedst, hvis han sad foran, og da vi vendte hans stol, blev det også en smule bedre. Han havde refluks som lille og vi tænkte det var derofr(det har måske heller ikke gjort det bedre) men nu hvor han er 2,5 år gammel, kan vi nemmere tale om det eller måske distrahere ham. Men det hænder altså stadig, at Villy får skrigetur og bliver så vred, at han kaster op.

Om det er køresyge ved vi ikke med garanti, men han føler i hvertfald ubehag. Jeg delte lidt med jer for nyeligt, og i var så gode at komme med en masse forslag. Jeg tænker at starte med vores egne tiltag:

 1. Autostolen: vi har valgt at få en stol, der ret tidligt vendte med fronten i køreretningen. Det er måske ikke det sikreste, men for os det rigtige. Køretuen bliver først usikker med en skrigende dreng på bagsædet. Vi har en Cybex Pallas 2. Den har selepude, hvilket er ret godt til Villy. Han kan bedre få en lur og bedre sidde og slappe af.
 2. På langeture: Villy starter bag ved. Bliver han utilfreds eller utilpas, så får han tilbuddet om at sidde på forsædet. Det er ikke noget han gør til daglig, men vi oplever at han bliver mindre dårlig, når han sidder foran.
 3. Skærmtid: Det er klart en svær én. Hvis Villy ikke får lov at se telefon på lange køreture, så begynder han at kede sig og kaster op. For det meste, så slapper han bedre af med tegnefilm og falder også nemmere i søvn til det på langekøreture. Vi er opmærksomme på at det også kan give ham køresyge, men det er altså også bare et godt hjælpemiddel.
 4. Snacks: Det bedste for Villy, er at få lov til at gumle et eller andet på turen. Han skal i øvrigt helst være mæt inden vi kører. Men en kiks, ostehaps, en juice eller lidt snolder. Så er Villy glad. Skal vi på langeture, planlægger vi små overraskelses-snacks.
 5. Mor på bagsædet: En gang i mellem giver det mere rolig i Villy, men vores oplevelse er faktisk, at det ikke nødvendigvis har en betydning. Det kan dog give mig mere ro, hvis jeg ved der er chancer for opkast. Det er så ubehageligt at køre på motorvejen og så sidde på forsædet og ikke kan nå ham. Bare et tip! Holder dog på at mor også skal have pause på forsædet.
 6. Et skørt råd: Jep, det her er ifht mig selv, for jeg døjer også med køresyge. For mig hjælper det at tage skoene af. Haha, det lyder helt skørt. Men det hjælper. Det er næsten altid det første jeg gør. Så kan jeg også sidde mere behageligt.
 7. Det nyeste påfund(reklame): appen Nick stories er lydbøger og bøger man kan læse på ens iphone/iPad. Vi øver os i det pr, for at undgå køresygen ved ar se en film.

Jeres råd:

 1. Køresyge-tyggegummi: Okay, det er sejt! Det burde jeg selv prøve, eftersom jeg selv døjer med køresyge. I følge jer kan de fås i Sverige, men måske man kunne google det?
 2. Forebyg med motorisk bevægelse: En masse kolbøtter inden en køretur, har en af jer skrevet hjælper. Sådan helt fra Villy var lille, har vi tumlet meget. Snurret rundt, vendt på hovedet og lavet en masse motorisk ifht balancen, så her tænker jeg ikke vi kunne have gjort mere. Men det med at gøre det inden en køretur, det vil vi prøve! Og så vil jeg da klart anbefale andre at være lidt ekstra vilde med motorikken 😉 Kan I huske videoen med Villy der snurrer rundt?
 3. Køresyge-armbånd: Seaband, hedder de. Et lille akupressur-armbånd, som trykker på P6-punktet og dermed skal afhjælpe køresyge, søsyge og generel kvalme.
 4. Køresygetabeletter: Dem har jeg som barn spist mange af på vores ture til Kroatien(2 gange om året). Jeg kan se de kun efter aftale med læge må gives til børn under 11 år. Mon nogen af jer ved om der findes noget alternativ?
 5. Slikkepind: Der er en der skrev til mig, at man i Sverige kan få en slikkepind, som er forebyggende mod køresyge. Jeg tænker det også må være til voksne. Det lyder vildt. Har ikke lige kunne google mig til noget.

Jeg håber I kunne bruge alle disse råd til noget, men husk på: det er ikke en eller anden kur mod køresyge. Det bare vores alle sammens små hverdagstips og tricks for mere afslappede køreture. Og til dig med et grædende barn på bagsædet: hæng i! Du skal ikke blive hjemme i frygt, men tage afsted alligevel. Du bliver mere hårdhudet og modig, ved at tage afsted. Og det skal nok blive bedre. Børnene forstår mere og mere med tiden. Og så fokusér på 2 køretur af gangen. Glem hjemturen indtil du sidder der igen. Held og lykke – og tak fordi du læste med!

Mangler jeg dit gode råd???

// Lise

Læs også

18 Kommentarer

 • Reply
  Julie
  11. juli 2019 at 10:15

  Jeg har af og til haft en smule køresyge, primært hvis bilens aircondition har været tændt… Jeg ved ikke om det er den der gør det, men så snart den slukkes hjælper det på det

 • Reply
  Rikke
  11. juli 2019 at 10:16

  Her hjælper 5-10 min. Hop op og ned, rundt/på stedet inden ungerne kommer i bilen. (Stimulere muskel led sansen)

 • Reply
  Tilde
  11. juli 2019 at 11:05

  Jeg har det med at blive køresyg, hvis det er for varmt inde i bilen. Det hjælper meget, hvis man kan mærke den kolde luft blive blæsende hen mod en

 • Reply
  Louise
  11. juli 2019 at 11:31

  Har læs at hvis de har noget at hvile fødderne på fx en lille skammel/kasse (man kan jo bygge en selv ?), så skulle man blive mindre køresyg.
  Jeg er egentlig lidt nysgerrig på, hvordan I får bilen gjort rent når det sker, så der ikke lugter? Gør I nogle tiltag for at begrænse, hvad han kan kaste op på mm?
  Tak for en fin blog

 • Reply
  Katrine
  11. juli 2019 at 11:44

  Nu skriver du selv at man kan få nogle bestemte slikkepinde til køresyge, men jeg har erfaring med almindelige bolcher og slikkepinde, når vi køre. Det er virkelig godt, da du sætter suttereflekserne i gang. Det gør at man fjerner fokus fra opkastrefleksen?

 • Reply
  Nora
  11. juli 2019 at 14:54

  Det virker lidt skørt. Men da jeg var lille fik mine søskende og jeg altid køresyge i andre biler, udover vores egen. Eneste forskel var, at på vores egen bil, havde min far bundet et stykke ståltråd fast på anhængertrækket, som nåede vejen. Da vi fik sådan en bundet på mine bedsteforældre bil, så hjalp det på, at vi heller ikke længere blev køresyge i deres ? Jeg ved ikke hvad det gjorde med forbindelsen til vejen, men det hjalp.. ved dog ikke om det hjælper for andre. Jeg har aldrig spurgt mere ind til løsningen

 • Reply
  Line
  11. juli 2019 at 15:38

  Da vi skulle på kør-selv-skiferie med en 1-årig, der led voldsomt af køresyge og dermed følge de opkast panikkede vi lidt, og tog imod alle råd med kyshånd.
  • Hun fik en forudvendt stol
  • Vi købte seaband til hende på trods af at hun egentlig var for lille.
  • Vi kørte om natten.
  • Vi holdte pauser så snart kun begyndte at “pjevse”.
  • Det mest “spøjse” råd, men som vi fik et par gange uafhængigt af hinanden, var at købe en gummistrop, der sættes fast på karosseriet og når ned på jorden. Dette skulle angiveligt mindske ophobning af statisk elektricitet og mindske risiko for køresyge.
  Vi oplevede at hun fik det skidt og kastede op en enkelt gang tur/retur (ca. 12-14 timer hver vej), så det må siges at have været en succes. Vi har efterfølgende droppet armbåndene og pauserne, men holder fast i stolen og stroppen. Om det 100% er stolen, eller om stroppen faktisk virker, ved vi ikke, men for 100,- er det er da et forsøg værd. https://www.thansen.dk/bil/universaldele/karosseridele/antistatisk-strop/n1353908169/pn-469933380

 • Reply
  Janne
  11. juli 2019 at 21:42

  Jeg arbejdede hos en optiker en gang, som gav forældre til køresyge børn det råd, at dreje rundt på en kontorstol, gynge eller lignende (bare man var oprejst) – hver dag i 14 dage – 5-10 minutter, næsten til man blev dårlig. Men efter de 14 dage skulle balancenerven være blevet “hærdet” og køresygen forbedret. Mange meldte til age at de havde virket.

 • Reply
  Karen
  11. juli 2019 at 23:50

  Hej Lise
  Jeg sled frygteligt med køresyge som barn. Jeg undgår gerne mælkeprodukter, samme dag som jeg skal på en længere køretur. Aner ikke hvor rådet kommer fra, og er generelt ikke meget for at videregive noget uden den store evidens, men jeg oplever, at det virker. Det samme gør flere, jeg kender. Hellere et stykke tørt brød?

 • Reply
  Ea
  12. juli 2019 at 10:35

  Hej! Jeg lider som 21-årig stadig af en ret intenst, men uforudsigelig køresyge. Mobil/læsning/iPad giver mig altid køresyge, men den kender du, kan jeg læse mig til. Ligesom du har dit trick med skoene, vil jeg gerne fortælle om min meget forudsigelige trigger – noget som helst der rører min hals! Jeg kan ikke have højhalsede bluser, tørklæder eller tillukkede jakker på, som er tæt ved at røre min hals. Også bare fornemmelsen af selen da jeg var mindre, var nok. Jeg ved ikke om det er noget der kan hjælpe ? tak for altid gode blogindlæg

  • Reply
   LiseOgMichael
   12. juli 2019 at 10:59

   Sådan har jeg det også!! Kan ikke have noget omkring min hals, så bliver jeg også dårlig!

 • Reply
  Louise
  12. juli 2019 at 11:59

  Ingefærtabletter har jeg hørt godt om. Har desværre ikke selv prøvet selvom jeg led meget af køresyge som barn. Men min mand fik dem som dreng og siger de hjalp. Har også hørt andre der siger de hjælper. Og som andre skriver er jeg også nysgerrig på hvordan i begrænser eller rengøre opkast ud over bil og autostol ?? (Hilsen en mor der lige har haft autostolen skilt ad for at gøre den ren efter en gang opkast!)

 • Reply
  sara
  24. juli 2019 at 18:08

  Det er så fedt de i gør synes jeg!

 • Reply
  Mette
  27. juli 2019 at 23:13

  Vi har også en datter, som blev ekstremt køresyge nærmest fra den dag hun fyldte 1 år og kaster op Hver gang vi kører, også selv set bare er en lille tur på 10 min. Hun går i ud flytter børnehave nu, så vi blev nødt til at finde en løsning.
  Hos os virker Phenergan. Det er et flydende præparat, som kun fåes på recept og skal bruges varsomt. Vi bruger også kun 1-2 ml pr gang mod de anbefalede 10 ml.. Men det virker! Og det virker hele dagen. Hun får det om morgenen (kl 7) blandet op med vand og selv kl 16 klarer hun turen hjem i vis, uden problemer.

  Så er anbefaling herfra om at taget smut forbi lægen og få en recept. Om ikke andet så også for at give ham en anden oplevelse af køreturene associationer til at have det dårligt og være ked af det.

 • Reply
  Annette
  4. august 2019 at 20:36

  Jeg lider som voksen stadig at nemt af køresyge.
  Mit allerbedste råd udover dem der er nævnt er at sørge for at hvile hovedet på nakkestøtten. Så sørger man for at hovedet mærker de rystelser der er i bilen og det afhjælper køresygen.
  Ved børnene sørger jeg altid (især i starten af køreturen) at få dem til at fokusere på noget udenfor. Men helst kun på den ene side så de ikke sidder og drejer hovedet for meget. “Ej, kan du se køerne på marken – der er mange køer i dag hva, kalven er blevet stor – kan du se det” osv. Som voksen ved vi jo at det gælder om at ligge ud af vinduet.
  Da jeg selv var barn fik min mor altid min søster og jeg til tælle flagstænger på hver vores side når vi kørte. Så var vi beskæftiget og vi fokuserede ud af vinduet ?

 • Reply
  Kristina Petersen
  13. august 2019 at 13:07

  Indeholder ingefær og er et vidundermiddel mod transportsyge og kvalme.
  https://www.google.dk/search?client=safari&bih=454&biw=320&hl=da&ei=splSXbPSMITPwAKegIXoCg&q=rejsepillen&oq=rejsepill&gs_l=mobile-gws-wiz-serp.1.0.0l2.11646.14248..14764…0.0..0.83.460.8……0….1………41j0i131j46j0i10.VnDObQH5sHQ#lbl=OVERVIEW&pie=plaji-i

 • Reply
  Øreringe
  18. august 2019 at 8:52

  Tak fordi I har samlet så mange råd. Vi har selv en lille størrelse som kæmper noget med at køre. Der er helt sikkert ting vi vil prøve her.

 • Reply
  Louise
  18. august 2019 at 8:55

  Tak for alle rådene 🙂
  De skal prøves af herhjemme.

  Og fedt I gør så meget, jeg er fan 🙂

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.