Stofble-ræs – Lise og Michael
Ikke-kategoriseret

Stofble-ræs

Efter en million spørgsmål, kommer svarende lige herinde. Det handler om stofbleer, for det virkede som om en her del blev interesseret da jeg tidligere delte stories på instgram. Spurgte du mig som nybagt far til Villy, ville jeg nok sige nej, men det er uden grundlag, fordi jeg troede noget helt andet om stofbleer, end hvad det reelt set er!

Moderne Stofbleer er ikke for alle. Det er helt sikkert. Men jeg er overbevist om at det er for rigtig mange. Særligt dem som rigtig gerne vil tage bæredygtige tiltag i hverdagene: både økonomisk og miljømæssigt. Men man skal være indstillet på at det selvfølgelig ikke er lige så hurtigt og praktisk, som en engangsble. Det er et fact. Men det er bestemt ikke så besværligt, som i gamle dage. Nej faktisk er der en del fordele, som vi gerne vil fortælle jer om.

NB: Kan du ikke tåle lortesnak osv. Så springer du bare over!

Jeg tænker at tage udgangspunkt i jeres spørgemål:

“Hvorfor bruger I stofbleer?”

Den første grund er af miljømæssige hensyn. Vi har før sagt at vi går meget ind for miljømæssige tiltag, så længe det ikke er for besværligt! På årsbasis i Danmark bliver der samlet 1,5 tons affald fra et barn i en bleperiode, og det synes jeg er vildt! Hvis der bliver født omkring 60.000 børn er der 90.000 tons affald for eksempelvis 2019-børnenes bleperiode. Nuvel, er der stadig affald og miljøbelastning ved stofbleerne, men ikke i nærheden af engangs. Slet ikke når man som os, køber det hele brugt. Dog har vi erfaret at vi bruger tørretumbleren mere end normalt da indlæggene tørre langsomt og vi ofte vælge at tørretumble.

Den anden grund er økonomiske årsager: Et almindeligt bleforløb på cirka 3 år koster i mellem 10-15.000 afhængig af bleer. Vi har købt alt for 3000,-. Her er altså en stor forskel. Der skal selvfølgelig regnes de der gennemsnitlige 2 ekstra vaske om ugen med i regnestykket, men vasker vi når strømmen eksempelvis er billigst, så er det vidst ikke det helt store. Vi kan også sælge vores blekit videre senere igen. Det kan vi af gode grunde ikke med engangsbleer 😉

Og så er der lidt sundhed: Jeg ved at man slipper for de kemisk superabsorberende stoffer (SAB), der er i engangsbleer, som opsuger hudens naturlige fugt og derved eftersigende kan give rødme og irritation på babys hud. Vi kan i hvertfald erfaret at vi ikke haft rød numse endnu (kun varmeknopper i hedebølgen – men det var overalt på kroppen). Og så er en engangsble jo lavet næsten udelukkende af plast, hvorimod den moderne stofble er naturligt produceret – og nogle gange endda økologisk.

Hurtigere befri. Da børnene med moderne stofbleer lærer at mærke efter tidligt, så er det også en klar tendens, at de bliver hurtigere blefri. Jeg mener at have læst at gennemnittet er omkring de 2 år med stofbleer og det synes vi er en klar fordel. Før i tiden blev børn også meget tidligere fri for bleen, og jeg tænker det har noget at gøre med at kunne mærke at man tisser. Men en engangsble, absorberes det super stærkt og derfor bliver børn nok senere blefri.

Nå ja en lille ekstra grund er at vi slipper for de mange ture ned til skraldespanden. Vi har jo lidt langt dernede.. Hehe.

“Hvilke moderne stofbleer bruger I?

Det krævede mange søvnløse nætter for Lise op til termin at blive klog på området. Det er en hel videnskab i sig selv. Der findes nemlig forskellige typer. Men efter vejledning hos Ko og Ko, nåede vi frem til den type stofbleer, der hedder “All in 2”. Det betyder at der er 2 ting, at forholdes sig til: et cover og et indlæg. Coveret kan man bruge om til 2-3 dage inden vask(medmindre der er tisset eller skidt igennem), indlægget smides til vask ved hvert bleskift. Vi har valgt udelukkende at købe mærket BestBottom, der er et nemt, godt, billigt og enkelt blesystem. Vi blev klogere på stofbleer via denne hjemmeside.

Til venstre coveret som er onesize og til højre coveret der knappes i.

“Hvad gør I med lorten”?

Lorten ændrer sig jo. Her i starten er det ikke nødvendigt at skylle indlægget op. Babys lort er vandopløselig indtil babyen får almindelig mad! Derefter skal den skylles op inden, enten i toilettet eller i håndvasken. Vi skyller dog alligevel indlægget op for at vende os til det fra start og så smider vi de brugte bleer i en lugtfri blespand, og hver anden-trejde dag vasker vi dem samlet. Når han begynder at få mad, så har vi sådan nogle tynde engangsindlæg man kan putte i, som samler lorten op. Så smider man bare den i toilettet.

“Er det ikke klamt?”

Måske? Jeg synes ikke det er klamt. Uanset hvad skal du håndtere din babys lort på en eller anden vis og man vasker jo altid fingrene grundigt bagefter – uanset. Det er også et spørgsmål om at gøre det til noget normalt og efter et par gange, så bemærker du det slet ikke.

“Er det nemmere end engangsbleer?”

I dagligdagen er det lige så nemt. Vi har ingen brugte bleer der ligger og lugter og vi skal ikke ned med alt den skrald. Med Villy var det mange gange frem og tilbage til skraldespanden udenfor. Med stofbleer er det bare et par ekstra vaske om ugen. Når vi er i byen, skyller vi bleen op og lægger den i det man kalder en “drybag”. En pose hvor lugt ikke kan komme igennem. Når vi kommer hjem ryger den i blespanden.

“Er de 3000kr for hele bleperioden”?

Yes, vi har indkøbt alle størrelse bleer til Verner. Alt i alt har vi købt for 3000kr. Vi har cirka 30 indlæg, og 15 covers. Vi bruger slet ikke alle sammen, men de var bare med, da vi købte alt samlet. Vi har fundet det hele i rigtig god stand brugt. Hvis man ikke er til det, kan det erhverves fra nyt. Læs mere her ved pulseriet.dk under økonomi.

Lise har arrangeret det sådan at vi har alt til bleskift i den øverste skuffe på badeværelset. Covers til venstre, indlæg i midten (tre forskellige slags) og stofbleer til højre.

“Hvordan gør man helt lavpraktisk?”

Hvis Verner har tisset, så ryger han op på puslebordet og så åbner man coveret og tager indlægget ud. Det sidder fast med knapper. Derefter kan man knappe et nyt indlæg på. Ved lorteskift skal coveret som oftest skiftes også. Om natten har han to indlæg i hhv natindlæg og et almindeligt. Så kan det sagtens holde hele natten igennem. Vi har bedst erfaring med bambus indlæg, da de suger bedst.

“Hvad bruger I så til at tørre med?”

Vi har faktisk brugt engangs vaskeklude og pats. Men jeg ved at lise har købt nogle klude, der skal syes mindre når tid er. Når vi alligevel vasker og håndtere beskidte bleer, så kan kludene jo ligeså godt også komme med. Men der skal være tid til det hele.

Hvad er ulemperne?

Ulemperne ved stofbleer, som vi har oplevet det, er at de fylder lidt mere mellem benene. Det er uundgåeligt andet. Indlæggene indeholder ikke de kemisk superabsorberende stoffer, så de vil altid fylde noget mere. Men det er ikke et problem som sådan. Kun det ekstra natindlæg fylder for meget, synes vi. Men her ligger Verner også stille og bevæger sig ikke.

Derudover er der også det issue om vuggestuen vil bruge stofbleerne. Vi har valgt at se bort fra det indtil videre. Der er et helt år til, så indtil da, så er det ikke en ulempe. Vi forestiller os at vuggestuen gerne vil tage imod det. Vi forestiller os ikke at de i vuggestuen skal håndtere bleen. De skal nok bare have en Drybag liggende og så smider de den bare der i, og giver ham en ny på. Så sørger vi for at skylle/vaske bleen hjemme. Men den tid, den bekymring.

Det kan være en stor omvæltning når man tidligere har brugt engangsbleer, men det er rart og godt for samvittigheden. Dog har vi personligt aftalt at hvis en af os bliver trætte af det, så er det IKKE et nederlag at vælge det fra igen. Så sælger vi hele blekittet og går til engangsbleer istedet. Det skal ikke være på bekostning af trivsel. Man skal huske det ikke er en konkurrence. Vi skal have det godt i vores valg – omend det er stofble eller ej. Så længe vi har taget stilling til vores valgmuligheder.

Håber det gav lidt svar. Ellers spørg endelig igen. // Michael

Læs også

Én kommentar

  • Reply
    Stine
    14. september 2020 at 17:28

    Super fedt indlæg! Min kæreste og jeg venter selv en lille dreng til december, og ser flere og flere der anbefaler stofbleerne. Vi er begge to pædagoger og arbejder selv i vuggestuer – vi tænker at stofbleerne bestemt er på vej ind i de danske vuggestuer også. De fleste steder er det jo forældrene der betaler og medbringer bleer – så må der også være lidt medbestemmelse ifht hvilke bleer det er ??
    Fedt I gør det og at det ovenikøbet virker for jer (indtil videre). Meget inspirerende – vil klart overveje, om vi skal det samme?

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.